Matilda torta

Marilda torta

Sastojci:

Za biskvit:

  • 525 g brašna
  • 90 g kakaoa
  • 2 kašičice vanilin šećera
  • 15 g praška za pecivo
  • 350 g šećera
  • 3 jaja
  • 300 ml jogurta ili mleka
  • 150 ml ulja
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica sirćeta (9%)
  • 350 ml vode + 4 kašičice instant kafe (jaka crna kafa) 

Za ganaš:

  • 300 g slatke pavlake
  • 200 g šećera
  • 100 g putera
  • 300 g mlečne čokolade
  • 30 g kvalitetnog kakaoa

Za prelivanje:

  • mleko ili jaka crna kafa 

Priprema:

U većoj posudi sjedinite brašno, kakao, vanilin šećer i prašak za pecivo, i to tako što ćete te sastojke prosejati. Dodajte šećer, jaja, jogurt ili mleko, ulje, sodu bikarbonu pomešanu sa sirćetom i dobro izmešajte. Kada je sve dobro izmešano, sipajte i ohlađenu crnu kafu. Mešajte dok ne dobijete glatko testo.

Testo podelite na tri dela i pecite svaki posebno u okruglom kalupu prečnika 21 cm, u rerni zagrejanoj na 170°C oko 25–30 minuta. Ako imate dva kalupa, možete prve dve kore ispeći istovremeno. Ostavite da se kore ohlade.

Ganaš napravite tako što ćete u šerpi zagrejte pavlaku i šećer dok ne provri. Dodajte puter, kakao i komadiće čokolade, pa mešajte dok se sve lepo ne otopi i sjedini. Lagano ga hladite i mešajte povremeno. Ostavite krem da se malo ohladi i stegne.

Svaku koru natopite mlekom ili kafom, premažite bogatim slojem kreme i slažite jednu na drugu. Premažite celu tortu kremom i ukrasite po želji (rendana čokolada, kakao ili čokoladne mrvice).

Torta je najbolja kada prenoći u frižideru, jer tada biskvit upije sve arome, a krema postane savršeno glatka i čvrsta.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: