Med i njegova svojstva

Med je proizvod same prirode. Sadrži skoro sve sastojke koji grade ljudski organizam. Cveće ima nekatar koji je osnovni izvor ugljenih hidrata koje pčele prerađuju u fruktozu i glukozu.

Mnoštvo sastojaka iz meda podstiču i jačaju imunološki sistem i čine nas otpornijim na bolesti. Med je bogat mineralima i vitaminima koji su neophodni za održavanje dobrog zdravlja. Sirov med je pun enzima, a enzimi su odgovorni za regeneraciju i zdravlje ćelija, apsorpciju hrane i sve biološke procese u našem telu.

Ljudi često postavljaju pitanje, da li je normalno da se med kristališe. Normalno je da se med kristališe. Ako je med dobar on će se vremenom kristalizovati i po tome se razlikuje od falsifikata. Da bismo znali da li je med prirodan možemo okrenuti zatvorenu teglu i ukoliko se na vrhu tegle formira vazdušni mehur to nam govori da je med prirodan. Ili ako podignemo kasiku koja je umočena u med, sa nje treba da curi med u vidu neprekidne niti.

Ako med koristimo kao zaslađivač čaja, trebalo bi sačekati da se čaj prvo ohladi ispod 55 stepeni da med ne bi izgubio svoja svojstva.

Ako stavimo bagremov med u čaj od kamilice izlečićemo vrtoglavicu, nesanicu i klimakterične tegobe. Med u čaju od šipka se preporučuje za lečenje bolesti mokraćnih kanala i bubrega. Lipov med u šolji mleka može da ublazi posledice nazeba. Za lečenje srčanih oboljenja koristi se bagremov med rastvoren u čaši vode kojoj je dodat sok jednog limuna. Za lečenje zatvora, med uzimati rastvoren u hladnoj vodi, jer u toploj vodi stvara zatvor. Ukoliko zelimo da podignemo imunitet medom, potrebno je svako jutro, na prazan stomak, uzeti kašiku meda i što duže ga držati u ustima kako bi brže dospeo u krv.

Šta je propolis? Propolis nastaje mešavinom biljnih materijala sa probavnim enzimima i voskom. Njime pčele zatvaraju pukotine i učvršćuju saće. Koristi se za lečenje mnogh oboljenja. Najčešće virusnih, bakterijskih i gljivičnih i spada u prirodni antibiotik. Dobre efekte je pokazao za lečenje organa za disanje, paradentoze, opekotina, akni, ekcema, infekcije creva, jačanje imuniteta.

Polen se koristi za lečenje čira, upale jetre, bolesti prostate, malokrvnosti, depresije.

Matična mleč je bogata vitaminima A, vitaminima B i vitaminima C, belančevinama i aminokiselinama, pa se koristi za lek protiv umora, iscrpljenosti, slabosti, loše koncentracije, senilnosti, nesanice, nervoze, psihičkih oboljenja, srčanih oboljenja, loše cirkulacije.

Foto: caszin.city