Medicinski izum srpskog tima u top 3 na svetu – Inovativni kateter rešava problem bola i prenosa bakterija

Srpski mladi tim, Em-cath, koji je osmislio inovativni kateter, ušao je u top tri na globalnom takmičenju Imagine IF! nedavno održanom u Kembridžu u okviru trodnevne konferencije Health Horizons, javlja Brainz TV.
Kako je eKapija već pisala, fantastični duo kojeg čine Nina Ukropina, studentkinja treće godine Fakulteta organizacionih nauka i Boško Sremčević, doktor medicine, predstavili su inovativni kateter, koji, u odnosu na postojeća, predstavlja novo tehničko rešenje na tržištu, uz pomoć kojeg se sprečava transfer bakterija u sterilne delove urinarnog trakta.
Na globalnom takmičenju startapa iz oblasti zdravstva učestvovalo je 12 finalista i to iz Engleske, Španije, Hong Konga, Švajcarske, SAD, piše Brainz.
– Osvajanje takmičenja u Beogradu bilo je neverovatno iskustvo, ali biti u top tri u Kembridžu, kao jedan od 12 finalista, je jedinstveno životno iskustvo. Imajte na umu da nam je prisustvovanje konferenciji Health Horizons, koja je bila domaćin Imagine IF! finala, pomogla ne samo u potencijalnom umrežavanju, nego i u uspostavljanju stvarnih kontakata sa investitorima i partnerima. To nam je takođe pomoglo da ojačamo svoju poziciju i nastavimo sa oživljavanjem našeg proizvoda. I naučili smo mnogo o svakom koraku koji moramo preduzeti – rekli su predstavnici tima Em-cath.
Em-cath je zasnovan na tehnologiji Univerziteta u Beogradu, čiji je pronalazač Sremčević. U pitanju je novi model urinarnog katetera koji rešava postojeći problem kontaminacije, prenosa bakterija i bola prilikom postavljanja.
Put ka tržištu Em-cath je započeo kroz saradnju sa Centrom za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu i Kancelarijom za transfer tehnologije pri Fondu za inovacionu delatnost, uz pomoć koje je i obezbeđeno finansiranje u iznosu od 20.000 EUR, piše Brainz.
Preuzeto: eKapija