Međunarodni dan Crvenog krsta: Volonteri iz Apatina pokazali svu snagu organizacije

Međunarodni dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca obeležava se danas 8. maja, na dan kada je rođen Anri Dinan, osnivač ovog pokreta. Međunarodni komitet Crvenog krsta je osnovan 1863. godine, a Crveni krst Srbije među prvim društvima u svetu, trinaest godina kasnije. Danas počinje i Nedelja Crvenog krsta koja traje do 15. maja, a koju obeležava i apatinska organizacija.

Volonteri su pokazali svu snagu Crvenog krsta tokom borbe sa korona virusom. U Apatinu su obišli preko 300 domaćinstava da bi kupovovali osnovne životne namirnice i lekova za najstarije građane, delili su zaštitne maske i sredstava za dezinfekciju, učestvovali u podeli paketa hrane i higijene penzionerima, ali i brojnim drugim akcijama.

“Crveni krst je odgovorio svim izazovima tokom vanrednog stanja u našoj zemlji, pokazali smo jedinstvo. U toku vanrednog stanja Crvenom krstu Apatin podršku u radu pružili su mnogi donatori iz Apatina i drugih gradova, koji su prepoznali ulogu naše organizacije donirajući sredstva za rad, zaštitu i opremu za volontere, i na tome naša organizacija im je zahvalna. Volonteri su takođe distribuirali 150 paketa hrane i higijene dobijenih od Pokrajinske Vlade za socijalno ugrožene građane. U ovom periodu organizovane su dve akcije dobrovoljnog davanja krvi, koje su uspešno realizovane”, kaže Tijana Tomašević, sekretar Crveni krst Apatin. 

Međunarodni dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca je apatinska organizacija obeležila zajedno sa svojim volonterima uz međunarodnu poruku “Aplaudirajmo za naše volontere i zaposlene širom sveta”.

Preuzeto: rtv.rs