Mere agrarne politike – prema potrebama poljoprivrednika

Sekretar Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine mr Vuk Radojević, uveo je praksu  obilaska poljoprivrednih gazdinstava. Tokom prethodnih godinu dana  u saradnji sa lokalnim samoupravama sekretar Radojević je sa svojim saradnicima održao 100 tribina i obišao brojna  poljoprivredna gazdinstva promovišući  mere agrarne politike Vojvodine i osluškujući aktuelne potrebe poljoprivrednika.

Nastavljajući praksu obilaska poljoprivrednih gazdinstava, a  u saradnji sa zamenikom gradonačelnice Sombora Antonijom Ratkovićem i Darkom Radulovićem, članom Gradskog veća za oblast poljoprivrede i zaštite životne sredine,  sekretar Radojević i  pomoćnik  sekretara  Vladislav  Krsmanović, posetili su  gazdinstvo Marka Ilića u Bačkom Bregu. Sekretar je izrazio zadovoljstvo posetom Bačkom Bregu, a u neposrednom, otvorenom razgovoru Ilići su naveli da im je potrebno više informacija o kreditnim linijama Sekretarijata.

„Interesuju nas  konkursi koji  se odnose na adaptaciju i opremanje farmi, subvencije za mlade poljoprivrednike, kao i mogućnost da se na duži vremenski rok državno zemljište izdaje u zakup“, naveli su Ilići.

„Što se tiče opremanja stočarskih farmi rebalansom budžeta AP Vojvodine smo opredelili dodatna finansijska sredstva za nabavku opreme za opremanje farmi i to gotovo  tri puta više sredstava nego što je to bio slučaj u 2016. godini. To je značajan iskorak i signal nove Pokrajinske vlade da želimo da značajno finansijski podržimo poljoprivredne proizvođače. Pored toga, imamo sredstva za mini prerađivačke kapacitete za meso i mleko i pozivam i vas i sve  poljoprivrednike, stočare da aktivno prate konkurse koje raspisuje Sekretarijat za poljoprivredu, da konkurišu i da iskoriste bespovratna finansijska sredstva koja im stoje na raspolaganju“, kazao je sekretar Radojević.

S obzirom da se u porodici Ilić uskoro sprema „smena generacija“ što se tiče vođenja gazdinstva, od oca Marka gazdinstvo će preuzeti sin Danijel, sekretar Radojević je govorio i o mladima na selu, kao o prioritetu  u agrarnoj politici Vojvodine.

„Za razliku od prethodnih struktura u pokrajinskoj vlasti, kroz konkretne mere smo prepoznali  mlade poljoprivrednike do 40 godina. Ovu kategoriju poljoprivrednika  finansijski podržavamo kroz konkursnu liniju koju smo nazvali  start-ap program,  a koja obezbeđuje do 1.200.000,00 dinara, od kojih 75 odsto sredstava poljoprivrednici dobijaju avansno.  Na taj način želimo  da ih motivišemo da se upuste u intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju,  a  one koji nemaju registrovana gazdinstva  da kroz ovaj program obezbede sredstva i registruju poljoprivredna gazdinstva, od čega benefit imaju poljoprivrednici i generalno Vojvodina kojoj su potrebni novi, mladi poljoprivredni proizvođači“, rekao je Radojević.

Sekretar je govorio i o drugim merama agrarne politike Sekretarijata i posebno istakao da je Sekretarijat usaglasio mere agrarne politike sa kreditnim linijama  Fonda za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine.

„Praktično to znači da poljoprivrednici ukoliko imaju potrebu za kreditnom linijom kod Fonda,  po tom istom osnovu u  Sekretarijatu mogu dobiti bespovratna sredstva. Činjenicu da se benefiti ostvaruju na ovaj način potvrđuje  podatak  da zahtevi poljoprivrednika prema Fondu  za  prvih pet meseci 2017. godine iznose 1,2 milijarde dinara, a u istom periodu prošle godine iznosili su 440 miliona dinara“, naveo je Radojević.

Sekretar  je naveo, a to su istakli i Ilići,  neophodnost udruživanja  malih poljoprivrednih  proizvođača.

,Neophodnost zajedničkog delovanja na tržištu  je  neminovnost koja nas očekuje. Verujem da će sami poljoprivrednici  prepoznati  potrebu udruživanja, pre svega verujem da su zemljoradničke zadruge adekvatan oblik udruživanja. Zemljoradničke zadruge  u Vojvodini imaju tradiciju od preko 170  godina  i novi zakon o zadrugama ide u prilog udruživanju poljoprivrednih proizvođača i poziva ih da se udružuju,  da se bave intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom. U  tome im kroz ogledne primere mogu pomoći poljoprivredne stručne službe“, kazao je mr Vuk Radojević, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine.

DOMAĆINI

Gazdinstvo Marka Ilića registrovano je kao stočarska farma kapaciteta  za držanje 40 priplodnih krmača, trenutno ima 25 krmača,  raspolaže sa 12 hektara zemljišta u vlasništvu, a u zakupu obrađuje još oko 30-ak hektara. Poljoprivredom se počeo baviti kada je postao tehnološki višak u somborskoj „Zastavi – specijalni automobili“ i otpremninu je iskoristio kao početni kapital za zasnivanje poljoprivrednog gazdinstva. Poljoprivredom se ne bavi samo Marko, već i ostali članovi porodice Ilić, a sin Danijel ima nameru da preuzme gazdinstvo kada se otac penzioniše.

DVE KRAVE NA 1.140 STANOVNIKA

Prema poslednjem popisu iz 2011. godine Bački Breg ima 1.140 stanovnika i 133 registrovana poljoprivredna gazdinstva. Statistički posmatrano znači da se više od 11 odsto stanovnika bavi poljoprivredom.

Međutim, u Bačkom Bregu mleko daju samo dve krave. Trebalo bi da agrarne mere politike pospeše i ovu oblast poljoprivrede.

„Nije sve samo do Sekretarijata. Uz sve naše tribine i predavanja dešava se da poljoprivrednici ne znaju kakve im sve mere podrške stoje na raspolaganju.  Sekretarijat je otvoren za saradnju i raduje nas svaka inicijativa i sugestija. Zbog toga i organizujemo predavanja, obilazimo gazdinstva, slušamo šta nam poljoprivrednici  govore i mere agrarne politike prilagođavamo njihovim potrebama“, kazao je sekretar Radojević.

Izvor: sombor.rs