Meso u ishrani beba: Kada je vreme za mesne kašice

Meso se u ishranu odojčeta uvodi krajem šestog meseca. S obzirom da se količina mleka (dojenja) smanjuje uvođenjem nemlečne hrane, treba nadoknaditi važne hranljive sastojke: proteine, gvožđe, cink, vitamine B kompleksa. Meso je veoma dobar izvor tih hranljivih sastojaka i važan deo ishrane odojčeta u tom uzrastu.

Meso je glavni izvor gvožđa i cinka. Ono sadrži gvožđe u hem obliku, koje je mnogo iskoristljivije od gvožđa u ne hem obliku – iz povrća, voća, žitarica i mlečnih proizvoda. Uvođenje mesa (junetina, ćuretina, piletina, jagnjetina) u ishranu odojčadi – može da zadovolji potrebe u gvožđu i cinku. Novija istraživanja su pokazala da deca koja uzimaju meso najmanje četiri puta nedeljno, imaju manje izgleda da budu anemična.  

Za uravnoteženu ishranu

S obzirom da je visokog hranljivog nivoa, meso predstavlja vitalni deo uravnotežene i kvalitetne ishrane. Nijedna grupa namirnica nije tako dobar izvor bioloških proteina (17-25 odsto), koji su esencijalni za rast, obnovu i izgradnju organizma. Takođe, ima i vitamine B grupe, koji su potrebni organizmu za oslobađanje energije iz hrane, pa su neophodni za svakodnevne aktivnosti. Meso je naročito važan izvor vitamina B12, jer njega nema u biljnoj hrani. On je potreban za izgradnju crvenih krvnih ćelija i normalno funkcionisanje nervnog sistema. Što se tiče junećeg, jagnjećeg i svinjskog mesa, razlike u njihovoj hranljivoj vrednosti su neznatne.

Preporučuje se uzimanje mesa tri do četiri puta nedeljno, jer:

– kontroliše apetit (proteini)
– obezbeđuje više energije
– prevenira anemiju (gvožđe)
– obezbeđuje rast i razvoj (proteini)
– obezbeđuje zdrav imuni sistem (cink)
– obezbeđuje dobro razvijen nervni sistem (vitamin B12) 

Meso u prvoj i drugoj godini

U prvoj i drugoj godini, mleveno meso je lakše za žvakanje. Pošto ne sadrži mnogo tečnosti, najbolje je kuvati ga u malo vode ili soka od paradajza, jer deca više vole mekšu i sočniju hranu. U uzrastu od devet -deset meseci, dete je spremno za recepte sa džigericom. U drugoj godini, meso se može dati kao faširana šnicla.

Zbog lakšeg gutanja, meso uvek treba davati zajedno sa povrćem, i to najpre pasirano, potom gnječeno, pa seckano.

Prvo ćureće, pa pileće meso

Gvožđe iz mesa se bolje apsorbuje nego iz biljaka, a ionako mali rizik od alergijskih manifestacija će se još više smanjiti ako se u početku daje ćureće meso umesto pilećeg i jagnjeće umesto junećeg.

Preuzeto: Yumama.com