Metoda koja će vam spasiti sate sna: “Kontrolisano plakanje” za uspešno uspavljivanje bebe

Ukoliko ste isprobali sve načine, a vaša beba i dalje ne može da zaspi, stručnjaci savetuju da probate s metodom kontrolisanog plakanja koja će vam, tvrde, spasiti sate i sate dragocenog sna.

Mnogi misle da je kontrolisani plač metoda koja se sastoji iz toga da jednostavno pustite bebu da plače dok ponovo ne zaspi, ali istina je drugačija, jer kontrolisani plač podrazumeva da bebu pustite da plače samo na kratak period.

Ukratko, ova metoda radi po principu da, kada dođe vreme spavanja, bebu smestite u krevet i napustite sobu. Ukoliko beba počne da plače, roditelj treba da se vrati i uteši bebu, ali ne i da je podiže iz kreveta.

Postupak treba ponavljati sve dok beba ne zaspi. Iako je jako teško ostaviti dete da plače nekoliko minuta, stručnjaci ističu da ćete, ukoliko beba razvije asocijaciju da kada roditelj izađe iz sobe treba da spava, i vi ćete moći da dobijete odmor koji vam je potreban.

Dakle, dete stavite u krevet, a kada počne da plače izađite iz sobe. Ukoliko se plakanje nastavi, vratite se u sobu i tešite dete glasom ne podižući ga iz kreveta. Ovaj postupak ponavljajte i svaki put produžavajte odsustvo sve dok beba ne zaspi.

Metoda bi trebalo da da rezultate nakon nedelju dana ili dve. Naravno, ova metoda nije podobna za decu mlađu od šest meseci, kao i za decu koja imaju zdravstvenih problema.

Preuzeto: srbijadanas.com