Ministar kulture posetio Sombor

Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, posetio je danas naš grad. U društvu gradonačelnice Dušanke Golubović i njenih saradnika, obišao je ustanove kulture, a gradonačelnica mu je detaljno predočila kulturne sadržaje koje Sombor nudi, te ga podrobnije upoznala sa somborskom riznicom kulturnog nasleđa koje čine manstiri, crkve, dvorci, arheološki i spomenici industrijske arhitekture, biblioteka, galerije, Gradski muzej i Narodno pozorište Sombor.

Pored razgovora o bogatoj kulturnoj baštini, istoriji i tradiciji koju Sombor ima, razgovaralo se i o potencijalima koje lokalna samouprava želi maksimalno da iskoristi uz podršku Ministarstva kulture. Ministar i gradonačelnica su se složili da konstantno treba raditi na pronalaženju novih mogućnosti za sprovođenje akcija kojima bi se podizala svest o kulturi.

Nakon obilaska grada, ministar Vukosavljević je prisustvovao sastanku Gradskog odbora SNS Sombor koji je održan u Svečanoj sali Gradske kuće, gde je govorio o značaju zaštite jezika i Strategiji kulturnog razvoja koja će uskoro biti predstavljena na javnoj raspravi, te je odgovarao na pitanja prisutnih.

-Neki od najvećih srpskih umetnika stvarali su upravo u Somboru i njihovo stvaralaštvo ispisalo je veoma značajne stranice u istoriji srpske kulture. Bez tih stranica bi naša kulturna baština bila značajno siromašnija. Najvažnije je da takav trend postoji i danas. Posebno moram pohvaliti rad Narodnog pozorišta čiji repertoar je izuzetno cenjen na nacionalnom nivou, dok sama zgrada sa bogatim enetrijerom u baroknom stilu predstavlja jedno od najreprezentativnijih nepokretnih kulturnih dobara na teritoriji Vojvodine. Takođe, mnoge zbirke bogate materijalima i delima od nacionalnog značaja, nalaze se u somborskim ustanovama kulture. Drago mi je što prepoznajem ogromnu želju kod lokalne vlasti da se dalje unapređuje zavidan kulturni standard ovog prelepog grada. Pored materijalnog razvoja i napretka, neophodan je i duhovni razvoj, a do njega stižemo ulaganjem u umetnost i kulturu i podizanjem svesti o kulturi. Ministarstvo kulture će i ove godine raspisati konkurse kojima će biti izdvojena značajna sredstva za kvalitetne ideje i projekte, kazao je ministar Vukosavljević.

Entuzijazam i elan kod ljudi iz lokalne vlasti na čelu sa gradonačelnicom Dušankom Golubović, ostavio je snažan utisak na ministra, pa njegovu narednu posetu možemo očekivati već u maju mesecu – navodi se u dopisu Srpske napredne stranke.