Ministar Milan Krkobabić posetio uspešnu zemljoradničku zadrugu u Karavukovu

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić posetio je Zemljoradničku zadrugu “Agrodunav” u Karavukovu, kojoj su dodeljena bespovratna sredstva iz državnog budžeta za proširenje stočnog fonda na govedarskoj farmi.

Krkobabić je tom prilikom istakao da je država ovakvim konkretnim podsticajima pokazala da je spremna da obnovom zadrugarstva podrži opstanak i revitalizaciju sela, napomenuvši da će u naredne tri godine biti uloženo 25 miliona evra u razvoj zadrugarstva.

U okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih i investicione projekte postojećih zadruga, “Agrodunavu” je dodeljeno 12,5 miliona dinara za kupovinu 50 steonih junica simentalske rase čime će se značajno unaprediti genetski potencijal.

Zemljoradnička zadruga “Agrodunav” je sa godišnjim prometom od 6 miliona evra jedna od najuspešnijih u Zapadnobačkom okrugu i značajan je privredni subjekt, kako za selo Karavukovo tako i za celu opštinu.

Karavukovačka zadruga se osim stočarstvom, uspešno bavi i voćarstvom i proizvodnjom semenskih kultura, a u svom sastavu ima i centar za doradu ratarskih i povrtarskih kultura. Na govedarskoj farmi trenutno ima oko 400 grla, od čega je 130 muznih krava, a dnevno isporučuje oko 2.500 litara mleka.

Izvor: odžaci.rs