Ministar Nedimović u poseti poljoprivrednicima opštine Odžaci

Opština Odžaci je jedan od dobrih primera, kada je reč o davanju državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup i država treba da ulaže u one grane poljoprivrede koje prave veću dodatu vrednost, istakao je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović prilikom jučerašnje posete odžačkoj opštini.

U pratnji predsednice Privremenog organa opštine Odžaci Latinke Vasiljković, načelnika Zapadno-bačkog upravnog okruga Dušana Marijana i drugih predstavnika lokalne samouprave, ministar Nedimović je najpre posetio Bački Brestovac i poljoprivredno domaćinstvo Vladimira Trivunovića, a zatim obišao porodičnu farmu krava Bogdanović u Karavukovu i poljoprivredno gazdinstvo Dejana Marića u Deronjama.

U sva tri mesta odžačke opštine se susreo sa raznolikim poljoprivrednim proizvođačima sa kojima je nekoliko sati razgovarao o svim aktuelnostima iz delokruga rada njegovog ministarstva i odgovarao na brojna konkretna pitanja vezana za poljoprivrednu proizvodnju i njen dalji podsticaj.

– Mislim da treba jasno staviti do znanja ljudima da na srednji duži rok povrtartvo, voćarstvo, naročito jagodičasto i bobičasto voće, uključujući i stočarstvo, pre svega, govedarstvo, imaju dobre perspektive i u te stvari koje prave veću dodatu vrednost u poljoprivredi, država treba da uloži – rekao je za Radio Odžake ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

Nedimović se zahvalio lokalnom rukovodstvu opštine Odžaci što su bili dobri u pogledu davanja državnog zemljišta u zakup. To je jedan od dobrih primera za razliku od nekih susednih opština sa kojima se država patila godinama, rekao je on i dodao:

– Sada su svi u sistemu, i sada svi daju u zakup poljoprivredno zemljište, i mislim da je to standard koji moramo da sledimo. Mi moramo da rešimo stanje u ovoj državi u poljoprivredi, ako mislimo dobro sami sebi, jer ne smemo zaboraviti da je prevashodno naša osnovna delatnost kojom se bavi naše stanovništvo, naročito u Vojvodini, poljoprivreda.

Ugledno domaćinstvo Vladimira i Đurđije Trivunović stočarstvom se bavi 20 godina i raspolaže sa oko stotinu grla, od čega je 40 krava muzara. Imaju svoju mlekaru i “Imleku” dnevno isporučuju 600-700 litara mleka.

Dejan Marić iz Deronja se bavi stočarstvom, povrtarstvom i ratarstvom i obrađuje oko 50 jutara zemlje. Uzgaja lubenice na 1,5 hektara i direktno plasira do potrošača. Ima 15 krava i 8 priplodnih junica. Nastavlja porodičnu tradiciju i naglašava da su on i njegovi preci sve imanje stekli svojim trudom i radom, bez kredita.

– Drago mi je što je ministar odabrao da poseti moje gazdinstvo i moj dom. Bila je ovo jedna krajnje prijatna poseta i svako od nas poljoprivrednika je izneo svoje probleme i dobio odgovor iz prve ruke. Mene su najviše interesovale informacije vezane za stočarstvo i dodelu većih subvencija u toj oblasti – rekao je Marić.

Ekskluzivno za Radio Odžake aktuelni ministar poljoprivrede je izjavio da je već podneto 1.700 zahteva voćara i povrtara za kupovinu traktora koju država prvi put ove godine subvencioniše sa 50 odsto kako bi pomogla obnovu zastarele mehanizacije, te da će ovih dana ministarstvo krenuti sa dodelom grantova mladim poljoprivrednicima u vrednosti do 10.000 evra, kao novom podsticajnom merom za započinjanje poljoprivredne proizvodnje.

Izvor: Radio Odžaci