fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Ministar odbrane obišao kadete na obuci u Centru za obuku vojske u Somboru

Miloš Vučević

Ministar odbrane, Miloš Vučević, obišao je kadete prve godine Vojne akademije koji su na osnovnoj obuci u Prvom centru za obuku u somborskoj kasarni „Aerodrom”.

Vučevića je dočekao rektor Univerziteta odbrane brigadni general Boban Đorović, i komandant Prvog centra za obuku pukovnik Lazar Ostojić. Čestitajući najmlađim kadetima na odluci da stanu u stroj odabranih, ministar je naglasio da su oni budućnost Vojske Srbije i poželeo im sreću na vojničkom putu kojim su zakoračili. Osvrnuvši se na posetu Somboru, on je rekao da je posetu započeo polaganjem venca na grob palom dobrovoljcu Janošu Rauku koji je, herojski braneći otadžbinu, poginuo 1999. godine tokom NATO agresije.

„Čovek koji je dobrovoljno napustio ovu bačku ravnicu i otišao u vrleti Metohije, tamo gde je bilo najgore i najteže i položio svoj život na oltar otadžbini, jer suštinski je dao ono najvrednije što je imao – svoj život da bismo mi danas živeli u slobodi i miru“, istakao je Vučević i dodao da se Sombor lepim gestom, podizanjem spomen-ploče Janošu Rauku u njegovoj Osnovnoj školi, odužio svom heroju.

Govoreći o Vojsci Srbije, ministar Vučević istakao je da i u mirnodopskim uslovima ona ima mnoge zadatke i misije.

„Ono što se zove saradnja sa civilnim organima vlasti, odnosno sa stanovništvom naše države, u praksi je primenjena angažovanjem inžinjerijske jedinice Rečne flotile Vojske Srbije. Na taj način omogućeno je da dok traju radovi na rekonstrukciji mosta, koji vodi saobraćaj preko Velikog bačkog kanala, da život teče, da postoji i dalje saobraćajna veza, drumska veza između Sombora i Apatina, odnosno ovog dela naše države”, rekao je Vučević.

Istakao je da je ponosan što je Vojska Srbije na najbrži, najodgovorniji i efikasan način odgovorila pozivu Grada Sombora i Zapadnobačkog upravnog okruga i pomogla žiteljima.

Prilikom obilaska Prvog centra za obuku u Somboru, Vučević je pozdravio najmlađe kadete Vojne akademije koji su, kako je istakao, ove godine uspešno prošli sve testove i upisali se na Vojnu akademiju.

„Verujem da će za koju godinu biti odlični, najmlađi oficiri Vojske Srbije, mladi potporučnici. Sa nestrpljenjem ih očekujemo, a obezbedili smo najbolje uslove za obuku, da stiču znanje, da razvijaju svoje veštine, da razumeju kakav su poziv odabrali i da brane otadžbinu uvek i na svakom mestu”, naglasio je Vučević.

Tokom obilaska dela obuke, ministar odbrane razgovarao je sa budućim oficirima i uverio se u njihovu posvećenost i motivisanost.

Obilasku su prisustvovali komandant Komande za obuku general-major Željko Petrović, šefovi kabineta potpredsednika Vlade i ministra odbrane Žarko Mićin i brigadni general Goran Momčilović, kao i nastavnici i starešine Vojne akademije i Komande za obuku.

Tagovi:
Pročitajte još: