Ministri posetili Sombor

Otvaranje specijalnog informatičkog odeljenja u somborskoj Gimnaziji „Veljko Petrović“ i dobro obavljen posao prenošenja matičnih knjiga u elektronski oblik koji je obavila Gradska uprava grada Sombora i među prvima u Srbiji proglasila jedinstveno matično mesto, bili su povod za posetu Ane Brnabić, ministarke državne uprave i lokalne samouprave i Mladena Šarčevića, ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Gradonačelnica Dušanka Golubović je sa ministarkom Brnabić razgovarala o daljem unapređenju rada Gradske uprave, a sa ministrom Šarčevićem o reformi obrazovanja i zahvalila se Ministarstvu prosvete što je Gimnaziju „Veljko Petrović“ uvrstilo u realizaciju programa prema kojem će od naredne školske godine u Gimnaziji biti formirano informatičko odeljenje.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi i obilaska Gradskog uslužnog centra gradonačelnica i i ministri Brnabić i Šarčević su posetili Gimnaziju „Veljko Petrović“, gde su sa direktorom Ladislavom Feketeom održali sastanak, a potom obišli kabinet hemije i informatike i pogledali kako teku radovi na rekonstrukciji i dogradnji fiskulturne sale u ovoj školi.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave je pohvalila somborsku Gradsku upravu koja je završila posao prenošenja podataka iz matičnih knjiga u elektronski oblik
„Prenošenje matičnih knjiga u elektkronski oblik je osnova za elektronsku upravu i Sombor je jedna od retkih lokalnih samouprava u Srbiji koja je proglasila jedinstveno matično mesto, tako da će budući prenos matičnih knjiga u elektronski oblik u centralnom sistemu biti mnogo brži i efikasniji“, kazala je Brnabić i dodala da je u posetu Somboru došla zajedno sa ministrom Šarčevićem zbog toga što je predsednica Vladinog IT saveta.

„Kada sam se kao predsednica Vladinog ministarskog IT saveta počela više baviti IT sektorom saznala sam da je somborska gimnazija jedna od najboljih gimnazija za IT programiranje u Srbiji, odmah iza Matematičke gimnazije u Beogradu“, kazala je Brnabić i istakla „da mi sami ne znamo koliko imamo dobrih stvari, dobrih primera širom Srbije“.

„Potrebno je da širimo primere pozitivne prakse i da se zahvalimo ljudima koji su doprineli tome. Danas sam imala i čast da upoznam profesora Duška Obradovića, profesora informatike koji je sa svojim timom, naravno i učenicima, doprineo ovakvom uspehu. Čak 10 posto učenika somborske gimnazije se plasiralo na okružno takmičenje iz programiranja što je značajno veći procenat nego u bilo kojoj drugoj školi u Srbiji. Somborska gimnazija je jedina srednja škola u svetu koja se već devetu godinu zaredom plasira u finale Međunarodnog takmičenja srednjoškolsko-studentskih timova što je još jedan dokaz kvaliteta. I po samom istraživanju 35 odsto osmih i 44 posto učenika sedmih razreda osnovnih škola želi da upiše računarski smer nakon završene škole“, istakla je ministarka Brnabić.

Ministar prosvete Šarčević je istakao da je više razloga posete, ali je osnovi podrška Gimnaziji „Veljko Petrović“ koja je u ekspanziji od dolaska novog direktora. Ministar je naveo da Ministarstvo i škole čeka puno posla na reformi obrazovanja, pa i reformi gimnazija.

„Gimnazije su dobile upitnike i videćemo kakve ćemo sve smerove moći da imamo u gimnazijama, jer Strategija obrazovanja do 2020. godine predviđa da gimnazije obuhvataju 40 odsto obrazovnog modela, a trenutno smo na 22 posto. Uvođenjem novog programa u gimnaziju povećaće se i broj učenika. Odustali smo od prvobitne odluke da program uvođenja informatičkog odeljenja startuje u gimnazijama u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu i proširi smo ga na Sombor, Sremsku Mitrovicu, Šabac, Užice, ukupno 12 gradova“, kazao je Šarčević.

Ministar je govorio i o dualnom obrazovanju na srednjoškolskom nivou i naveo da je mnogo veće interesovanje kompanija nego što se očekivalo.
„Neku vrstu ugovora već je potpisalo 836 kompanija, a 300 se javilo naknadno. Formirano je 20 obrazovnih profila u koje će biti uključeno 19.000 učenika“, naveo je Šarčević.

U poseti Somboru ispred Ministarstva državne uprave bili su i Ivan Bošnjak, državni sekretar i Ana Ilić, šef kabineta, a sa ministrom Šarčevićem bili su: Aleksandar Pajić, pomoćnik za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih i Marko Popadić, šef kabineta.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Zapadnobačkog upravnog okruga Dušan Marijan, kao i saradnici gradonačelnice Nemanja Sarač, član Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja i Branislav Svorcan, pomoćnik za oblast kulture i informisanja – navodi se u dopisu Poslova informisanja i odnosa sa javnošću Gradske uprave grada Sombora.