fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Mleko i dijabetes

Jedno novo istraživanje Harvardskog fakulteta javnog zdravlja povezalo je konzumaciju mleka, sira, jogurta i putera sa izrazito smanjenim rizikom od dijabetesa.

Tome doprinosi komponenta mlečne masti po imenu trans-palmitoleinska kiselina. Prirodni sastojak mleka i mlečnih prerađevina, trans-palmitoleinska kiselina, može da smanji rizik za razvoj dijabetesa tipa 2. Ovaj sastojak se ne proizvodi u telu, već jedino može da se unese hranom. 
Viši nivo palmitoleinske kiseline u krvi bio je povezan sa zdravijim nivoom holesterola u krvi, zdravijim nivoima insulina, a što je važno, i sa osetljivošću ćelija na insulin (rezistencija ćelija na insulin je jedan od uzroka dijabetesa tip II). Tokom višegodišnjeg istraživanja, pokazalo se da su ispitanici koji su imali viši nivo trans-palmitoleinske kiseline u krvi imali i mnogo manji rizik da razviju dijabetes, i to oni koji su bili najbliže maksimumu ovog nivoa, taj rizik je bio manji 60%.
Vođa istraživanja, dr Darius Mozafarian, je izjavio sledeće: “Iako ovi nalazi zahtevaju dodatna posmatranja i proučavanja, veličina ove povezanosti je izrazita. To bi značilo da je razlika u riziku od razvoja dijabetesa gotovo trostruko manja među pojedincima koji su imali najviši nivo ove masne kiseline u krvi”. 
Za razliku od industrijski proizvedenih trans-masti, koje se nalaze u delimično hidrogenizovanim biljnim uljima, i koje su nedvosmisleno povezane sa povišenim rizikom od srčanih oboljenja, trans-palmitoleinska kiselina se isključivo nalazi u prirodnoj mlečnoj trans-masti, koju zasad proučavanja nisu uspela da povežu sa povišenim rizikom od srčanih oboljanja. 

Dakle, još jedan “paradoks” koji je otkrilo ovo istraživanje: iako zdravstveni stručnjaci preporučuju mlečne proizvode sa smanjenom količinom masti, ova masna kiselina, koja štiti od dijabetesa, nalazi se baš u mlečnoj masti!

Istraživanje je objavljeno u nedavnom izdanju uglednog časopisa Annals of Internal Medicine.
Čitava ova priča, izgleda, pokazuje koliko tzv “naučne” preporuke mogu da budu proizvoljne, ali isto tako i koliko zagovornici tzv. “zdrave ishrane” često ne znaju dovoljno o složenoj međuigri hranljivih materija koje se nalaze u svakodnevnim namirnicama. 

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: