Mnogi se plaše da li se na ovaj način može preneti korona virus: Ne brinite, ne može

Otkrivamo da li korona virus predstavlja opasnost kada je reč o isporuci paketa.

Naučnici su potvrdili da novi korona virus najčešće prelazi sa zaražene osobe na svog sledećeg domaćina putem sitnih respiratornih kapljica koje se raspršuju u vazduh nakon kašlja ili kijanja.

I dok postoje brojne teorije koje se tiču vremena zadržavanja Covid-19 virusa na čvrstim površinama ostaje pitanje da li može virus da se prenese putem pošiljke?

Ukoliko se vratimo u prošlost, kada se proširila epidemija bubonske kuge, Dubrovnik je 1377.  godine prvi zadržavao sve putnike koji su došli iz visokorizičnih zemalja. Smeštao ih je u karantin na 40 dana i pratio njihovo zdravstveno stanje. Uskoro je doneta odluka o dezinfekciji pošte, te su stvari koje su smatrane podložne širenju infekcije bile potapane u sirće, a potom izložene dimu aromatičnih supstanci, prvo ruzmatinu, a kasnije hloru. Kada su predmeti prošli proces dezinfekcije, na njih se obično nanosila karakteristična pločica sa voskom, tako da je primalac mogao da zna znati gde i kada je izvršena dezinfekcija.

Bolesti su se promenile, ali vekovima su tehnike dezinfekcije pošte uglavnom ostale iste. Tek 1900. godine, tokom epidemije kuge u Honolulu, pisma su rutinski dezinfikovana tako što su se isecala dva kraja koverte, a zatim se pošiljka širila po celoj prostoriji koja je bila ispunjena sumporom. Proces je trajao čak tri sata.

U emisiji “Suočite se sa nacijom“ na TV kanalu CBS news, Skot Gotlib, bivši komesar Uprave za hranu i lekove, upozorio je da SARS-CoV-2 potencijalno može da se prenese putem kontaminiranih predmeta.

– Ovo je lepljiv virus – rekao je. Struktura zaštitnog omotača korona virusa pomaže mu da se čvrsto veže za određene površine: posebno za kožu, kao i za tkaninu i drvo, ali i za plastiku i čelik.

Početkom februara, kada je Covid-19 još uvek bio samo “korona virus“, a za većinu Evropljana još uvek tuđi problem, Kineska centralna banka najavila je da će dezinfikovati sve novčanice, kako bi se sprečilo širenje bolesti sa jedne osobe na drugu.

Vlada je sakupljala novčanice iz Hubeija, najugroženije provincije, i zatim ih dezinfikovala, bilo izlaganjem visokoj temperaturi ili ultraljubičastim zracima. Oprana novčana sredstva potom su držana u izolaciji od 7 do 14 dana pre nego što su ponovo puštena u bankarski sistem.

Novčanice su napravljene od pamučnih vlakana, a ne od drvenih, ali se još uvek postavlja pitanja: Zašto dezinfikovatii, novac, a ne pošiljke?

– Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je savetovao da postoji mali rizik da se korona virus prenese putem paketa – rekao je Mejtu Okoner, portparol UPS-a, najveće svetske kompanije za dostavu pošiljki.

Smernice Svetske zdravstvene organizacije su da je vrlo mala verovatnoća da osoba koja je zaražena korona virusom prenese Covid-19 putem industrijskih proizvoda, a rizik od širenja zaraze virusa putem paketa koji je putovao, više puta je bio premešten i izložen različitim uslovima, takođe je veoma niska – izjavili su iz kompanije Fedex.

Mnogi lekari, zajedno sa Centrima za kontrolu bolesti i Svetskom zdravstvenom organizacijom, ukazali su da trenutno nema dokaza da se Covid-19 virus širi putem pošte.

Podsetimo, i srpski epidemiolog Zoran Radovanović još pre nekoliko nedelja rekao nam je da nema nikakve šanse da se zarazimo korona virusom putem pošiljke sa AliExpressa.

– Kina je daleko. Roba putuje nekoliko nedelja, virus ne može toliko dugo da opstane. Koliko će se održati u spoljašnjoj sredini zavisi prvenstveno od uslova – da li je vlažno, tamno, pa na kojoj je površini jer se lakše održi na plastici nego na metalu. U slučaju ovog virusa radi se o satima – može više sati da se zadrži na nekoj površini, ali ne može više dana – zaključio je u izjavi za “Telegraf” epidemiolog Zoran Radovanović.

Preuzeto: telegraf.rs