MUP doneo novi pravilnik: Radnici obezbeđenja će moći da koriste i biber sprej

Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je novi Pravilnik o načinu primene ovlašćenja službenika obezbeđenja koji propisuje način rada službenika i redara u vršenju redarske službe na javnim skupovima.

U izjavi za Tanjug Aleksandar Nedić, sekretar Udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije, kaže da do novog pravilnika dolazi posle izmena Zakona o privatnom obezbeđenju, i dodaje da je stari pravilnik samo modifikovan.

– Ono što je novina jeste redarska služba: gde se precizno i jasno definiše rad redarske službe u smislu javnih događaja i manifestacija – rekao je Nedić i dodao da je jedna od najvećih novina upotreba biber spreja za radnike obezbeđenja.

Kako je istakao, Pravilnik i Zakon definišu slučajeve u kojima radnik obezbeđenja može da upotrebi biber sprej i dodaje da je to ukoliko dođe do nereda ili ugrožavanja bezbednosti štićenog objekta odnosno ako je ugrožena bezbednost ljudi pa su se stekli uslovi za upotrebu sile pa i tog spreja.

Privatno obezbeđenje sa vatrenim oružjem po pravilu se angažuje pri transportu novca, kaže on i dodaje da je u pravilniku izričito određeno kada i kako se vatreno oružje upotrebljava.

Tanjug/Z. ŽESTIĆ

– Trenutno u Srbiji postoji više od 400 licenciranih pravnih lica koji imaju licence izdate od MUP-a, a oni poseduju preko 800 licenci za obavljanje ovih poslova s tim da jedna firma može da ima više licenci – kaže Nedić i dodaje da ove firme imaju preko 35.000 zaposlenih na ovim poslovima a da je prosek plata u ovom sektoru između 30.000 i 35.000 dinara.