Na današnji dan, 14.novembar: Rođen čuveni slikar Klod Mone

Na današnji dan, 14. novembra 1840. godine, rođen je francuski slikar, začetnik impresionizma, Klod Mone. Bio je drugi sin Kloda Adolfa i Luis Žastin Mone. Kršten je u lokalnoj crkvi, kao Klod Oskar. Godine 1845. njegova porodica se preselila u Avr u Normandiji. Tu je kao mladić počeo da radi karikature koje je izlagao po izlozima dućana. Ubrzo ih je zapazio lokalni slikar Ežen Buden, zainteresovao se za mladog Monea i počeo da ga vodi sa sobom kad god bi išao da slika pejzaže. Mone je smatrao da mnogo duguje ovom majstoru, i uvek je govorio:
„Ako sam postao slikar, za to treba da zahvalim Budenu.”
Na početku svoje slikarske karijere, bavio se figuralnom kompozicijom, ali je po odlasku u London, videvši Tarnerovo slikarstvo, shvatio da su divizionistička tehnika i pejzaž njegova prava inspiracija.
Godine 1872. (neki izvori tvrde da je u pitanju bila 1874.) naslikao je jedan pejzaž iz francuske luke Avr, a sliku nazvao „Impresija-rađanje sunca“. Delo je naišlo na mnoge negativne kritike, a satiričar Luj Lezoj, upotrebio je reč „impresija“ da bi ismejao Moneov stil slikanja, u to vreme nesvestan, da je kumovao imenu potpuno novog pravca-impresionizma.
Eduar Mane ga je smatrao „Rafaelom vode“, a po Sezanovim rečima, Mone je bio „samo oko“.
Mone nije stvorio teoriju, ali je na putu likovnog istraživanja sebi postavio cilj da ne predstavlja materiju samih predmeta, već promenljivu igru svetlosti. Sa svoje palete je odstranio teške i neprozirne boje i koristio samo čiste i svetle. Stavljajući takve tonove jedan kraj drugog, postigao je treperenje svetlosti, odsjaj raznobojnih nestalnih odsjaja koji stalno menjaju i sam izgled stvari. Oko 1890. godine, počeo je da slika cikluse slika, sa istim motivom ali u različitim fazama dana.
Jedna od slika, iz upravo pomenute godine, koja pripada čuvenoj seriji „Plastovi“, na aukciji u Njujorku, ove 2019. godine, dostigla je rekordnih 110,7 miliona dolara.