Na današnji dan 1845. godine rođen Nikola Pašić, srpski i jugoslovenski političar, predsednik vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca

Pašić je rođen 18.12. 1845. godine u Zaječaru, u pekarskoj porodici. Školovao se u Negotinu, Kragujevcu i Zaječaru, i završio je gimnaziju u 21. godini, uglavnom sa odličnim uspehom. Kao odličan studnet, uz pomoć srpske vlade 1868. godine odlazi u Cirih kao državni stipendista, gde je studirao tehničke nauke. Iako je u praksi bio inženjer, najmanje ja radio u struci.

Pašićeva politička biografija, ali i privatna, još uvek intrigiraju javnost, jer je se pamti kao veliki državnik, ali i čovek koga su pratila mnogobrojne afere, pre svega u porodičnom životu.

Pašić je uspešno vodio Srbiju kroz dva Balkanska rata i kroz Prvi svetski rat. Bio je predsednik delegacije Srbije na Konferenciji mira u Bukureštu 1913. Bio je jedan od potpisnika Krfske deklaracije 1917. Bio je predsednik delegacije Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca na Mirovnoj konferenciji u Parizu 1919. godine.

Mnogi istoričari i kritičari mu zameraju na tome što se odlučio da podrži stvaranje Kraljevine SHS, kasnije Jugoslavije, a ne Velike Srbije, koju su u tom momentu podržavale sve velike svetske sile!

Višestruki predsednik vlade i lider radikala Nikola Pašić, umro je u 81. godini života, a samo dan pre smrti 9. decembra 1926., kralj je izneo kritike na račun Pašićevog sina i nije mu poverio novi mandat. To je najverovatnije i u bilo čuvenog radikala, preminuo je od moždanog udara.

Izvor: telegraf.rs