Na današnji dan 1912. – Treća srpska armija generala Božidara Jankovića je u Prvom balkanskom ratu razbila turske snage i oslobodila Prištinu

Prvi balkanski rat je oružan sukob koji je trajao od 8. oktobra 1912. do 30. maja 1913. godine i vodio se između članica Balkanskog saveza — Kraljevina Bugarska, Kraljevina Grčka, Kraljevina Srbija i Kraljevina Crna Gora — na jednoj strani i Osmanskog carstva na drugoj. Kombinovane vojske balkanskog saveza savladele su brojčano inferiorinu i strateški loše organizovanu osmanksu vojsku, što im je omogućilo brzu pobedu.

Rat je bio sveobuhvatna i neizmerna katastrofa za Osmansko carstvo, koje je izgubilo 83% evropske teritorije i 69% evropskog stanovništva. Kao rezultat rata, Savez je zauze i podelio skoro sve preostale osmanske teritorije u Evropi. Naredni događaji doveli su do stvaranje nezavisne Albanije, što je razljutilo Srbe. Iako je postigla najveći uspeh tokom rata, Bugarska je bila nezadovoljana podelom teritorija na području Makedonije, što je prouzrokovalo Drugi balkanski rat.

Izvor: sr.wikipedia.org