Na današnji dan 1992. – Rođena Miley Cyrus, američka pevačica

Miley Cyrus (Majli Sajrus) je američka glumica i pevačica, najpoznatija po ulozi Miley Stewart (Hannah Montana) u najgledanijoj tinejdžerskoj seriji Hannah Montana.

Miley je rođena u Nashvilleu 23. novembra 1992. godine. Ona je kćerka Leticije-Tish Cyrus i country pevača Billy Ray Cyrusa. Ima starijeg brata Tracea, koji je gitarista grupe Metro Station. Ima i stariju sestru Brandi. Trace i Brandy su deca Mileyne majke, međutim Mileyn otac ih je usvojio kad su bili mali. Također ima i mlađeg brata Braisona i mlađu sestru Noah koja je također glumica. Mileino pravo ime je Destiny Hope. Roditelji su je tako nazvali jer su verovali da ce postići velike stvari. Njen nadimak bio je Smiley jer se stalno smejala (Smile-osmeh).

Miley je postala zainteresovana za glumu kada je imala devet godina. Njena prva uloga bila je u seriju Doc u kojoj je glavnu ulogu imao njen otac. 2003. godine igrala je mladu Ruthie u Tim Burton|Burtonovom filmu Big Fish i tada je predstavljena kao Destiny Cyrus. Kada je imala 12 godina prijavljuje se na audiciju za Disneyevu TV-seriju “Hannah Montana”. Cilj joj je bio da igra glavnu ulogu Miley Stewart ili Mileynine najbolje drugarice Lilly. Žiri joj je dao sve pohvale međutim bila je odbijena jer je bila mlađa nego što su očekivali. Pošto još uvijek nisu našli djevojčicu za glavnu ulogu nakon godinu dana Miley zovu na još jednu audiciju i tada dobija ulogu.

Pored uspešne TV-serije Miley je glumila i u filmu Hannah Montana: The Movie u kojem lik Miley mora da bira između života s porodicom i života super-zvezde Hanne Montane. Godine 2009. nakon premijere filma Hannah Montana The Movie, Miley počinje da snima film The Last Song. Taj film je premijerno prikazan 2010.

 

Preuzeto: Wikipedia.org