Na današnji dan 5. decembra rođen Volt Dizni, tvorac crtanog filma

Volter Ilajas „Volt” Dizni rođen je u Čikagu, 5. decembar 1901. godine, bio je američki filmski producent, režiser, scenarista i animator. Jedan je od najpoznatijih producenata pokretnih slika u svetu, bio je crtač strip svezaka i novinskih stripova. Stvorio je zabavni park Diznilend, a zajedno sa svojim bratom Rojem Diznijem je osnovao Produkciju Volta Diznija, danas poznatu kao Kompanija „Volt Dizni”.

Sklonost prema crtanju pokazivao je vrlo rano. Sa svojim preduzećem, Dizni je nekoliko puta bio na ivici propasti, ali bi posle svake krize ono postajalo sve moćnije i veće. Studio je i dalje jedna od najuspešnijih kompanija u SAD i na svetu.

Bio je vredan i porodičan čovek. Sa dvadeset četiri godine se oženio s Lilijan Baunds, jednom od zaposlenih u odeljenju za bojenje u njegovom studiju. Oni su posle više godina braka dobili kćerku Dajanu Mari, a potom su usvojili i Šeron Me.

Oboleo je od raka pluća 1966. godine, pa mu je odstranjeno levo plućno krilo. Umro je u šezdeset petoj godini života, posle operacije, 15. decembra 1966. godine.

Izvor: sr.wikipedia.org