Na današnji dan rođen Aleksandar III Makedonski, poznatiji kao Aleksandar Veliki

Aleksandar III Makedonski rođen je 20/21. jul 356. p. n. e. — živeo do 10/11. jun 323. p. n. e.), bio je kralj antičke grčke Kraljevine Makedonije. Nasledio je svog oca kralja Filipa II na prestolu kada je imao 20 godina. Većinu vladajućih godina proveo je na vojnoj kampanji bez presedana kroz Aziju i severoistočnu Afriku, i stvorio je jedno od najvećih carstva antičkog sveta kada je imao oko 30 godina, koje se protezalo od Grčke do severozapadne Indije. Aleksandar je bio neporažen u borbama i široko se smatra jednim od najuspešnijih vojnih komandanata istorije. Aleksandar Veliki se često nalazi među najuticajnijim ljudima u istoriji.

Tokom svoje mladosti, Aleksandar je bio učen od strane Aristotela sve do svoje 16. godine. Nakon ubistva Filipa 336. p. n. e., Aleksandar je nasledio svog oca, a takođe veliko i jako kraljevstvo, kao i iskusnu vojsku. Aleksandar je postao glavni general Grčke i iskoristio je ovo ovlašćenje da pokrene Panhelenija projekat svog oca da vodi sve Grke u osvajanju Persije.

Aleksandar je nastojao da stigne do “kraja sveta i Velikog mora” i napao je Indiju 326. p. n. e., osvajajući važnu pobedu nad kraljem Porusom u bici kod Hidaspa. Aleksandar se na kraju ipak vratio na zahtev svojih trupa. Preminuo je u Vavilonu 323. p. n. e., gradu koji je planirao da načini za svoju prestonicu, bez sprovođenja niza planiranih kampanja koje bi započele invazijom na Arabiju. U sledećim godinama nakon njegove smrti, niz građanskih ratova rasporio je njegovo carstvo, što je rezultiralo uspostavljanjem nekoliko država kojim su upravljali Dijadosi, Aleksandrovi preživeli generali i naslednici.

Izvor: sr.wikipedia.org