Na današnji dan rođen Arnold Švarceneger, austrijsko-američki bodibilder, glumac i političar

Arnold Alojz Švarceneger (nem. Arnold Alois Schwarzenegger, rođen 30. jula 1947) je austrijsko-američki bodibilder, glumac i političar, koji je bio u službi kao 38. guverner Kalifornije (2003—2011). Još kao mladić, Švarceneger je imao uspešnu karijeru kao bodibilder. Kasnije je stekao svetsku slavu i postao holivudska ikona akcionih filmova.

Tokom bodibilderskih dana zaradio je razne nadimke kao što su: Austrijski hrast i Štajerski hrast, a tokom filmske karijere zvalu su ga Arnold Strong i Arni, a od nedavno dobio je nadimak Guvernator (nadimak nastao od reči guverner i terminator).

Po političkom opredeljenju je republikanac, a prvi put je izabran 7. oktobra 2003. godine da zameni tadašnjeg guvernera Greja Dejvisa. Zakletvu je položio 17. novembra iste godine da bi odslužio ostatak Dejvisovog manadata.

Kasnije 7. novembra 2006. godine, pobedio je demokratu Fila Angelidesa na izborima i izabran je da služi puni mandat kao guverner Kalifornije. Zakletvu za drugi mandat je položio 5. januara 2007. godine. Maja 2004. i 2007. godine svrstan je od Tajm magazina među 100 ljudi koji su „oblikovali svet“.

Izvor: sr.wikipedia.org