Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Na današnji dan: Rođen Branislav Nušić

Branislav Nušić

Slavni srpski književnik, komediograf, diplomata i akademik Branislav Nušić rođen je u Beogradu na današnji dan 1864. godine. Pisac cincarkog porekla, studirao je pravo u Gracu i Beogradu.

Kao diplomata je radio u konzulatima Srbije u Solunu, Bitolju, Skoplju i Prištini. Bio je dramaturg i upravnik pozorišta u Beogradu, Novom Sadu, Skoplju i Sarajevu. Zbog satirične pesme “Dva raba” osuđen je na dve godine zatvora.

Učestvovao je kao dobrovoljac u Srpsko-bugarskom ratu 1885. godine. U Prvom svetskom ratu prešao je sa srpskom vojskom preko Albanije. Darovit portretista i pisac veoma razvijenog smisla za pozorišnu scenu i njene zakone, zapažao je negativne pojave i sa mnogo duha slikao svet koji ga je okruživao. Njegova dela redovno su bila na repertoaru srpskih pozorišta između dva rata, a i danas se igraju na našim pozorišnim scenama.

Najpoznatije Nušićeve komedije su: “Sumnjivo lice”, “Gospođa ministarka”, “Narodni poslanik”, “Ožalošćena porodica”, “Pokojnik”, “Put oko sveta”, “Dr”, “Mister dolar”. Poznate Nušićeve pripovetke i romani su: “Autobiografija”, “Pripovetke jednog kaplara”, “Opštinsko dete”, kao i tragedije “Knez Ivo od Semberije” i “Hadži- Loja”.

Tagovi:
Pročitajte još: