Na današnji dan rođen je bivši srpski vaterpolista Vanja Udovičić

Vanja Udovičić (ime na rođenju Franjo Udovičić, Beograd, 12. septembar 1982) je bivši srpski vaterpolista koji je karijeru završio u Kragujevačkom Radničkom. Vanja Udovičić je svoju vaterpolo karijeru počeo u beogradskom Partizanu, nastavio je u Jadranu iz Herceg Novog, bio je član italijanskog Pro Reka.

Sa reprezentacijom je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 2004. u Atini i bronzanu na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu i svetsko prvenstvo u vaterpolu 2005. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 2009. u Rimu. Nedavno su osvojili i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Zagrebu. Od 27. septembra 2010. godine je u zagrebačkom klubu Mladost.

Proglašen je za najboljeg igrača sveta 2010. godine po izboru FINE i LEN magazina, od Sportskog saveza Srbije je primio “majsku nagradu”. Trenutno je ministar u Vladi Republike Srbije.

Zanimljivosti: 
Vanja Udovičić je rođen u Beogradu kao Franjo Udovičić. Otac Davor je italijansko-hrvatskog porekla poreklom iz Istre, i majke Srpkinje. Posle razvoda roditelja, ostao je da živi sa majkom u Beogradu, dok je otac otišao u Istru. Odlučio je da promeni svoje ime po rođenju u Vanja 1997. u svojoj 15. godini. Udovičićev deda po ocu je bio Italijan, tako da Udovičić poseduje i italijansko državljanstvo.

Izvor: sr.wikipedia.org