Na današnji dan rođen je Zoran Rankić, srpski glumac poznat po ulozi Žarka Popare u TV seriji “Srećni ljudi”

Zoran Rankić (Derventa, 9. avgust 1935.) je srpski televizijski i pozorišni glumac, prvak Beogradskog dramskog pozorišta, dramski pisac, reditelj aforističar, satiričar i pesnik. Široj javnosti najpoznatiji je po ulogama Nikole Kalabića u TV seriji Poslednji čin i Žarka Popare u TV seriji Srećni ljudi.
Rođen je 1935. godine, u Derventi, a u Srbiju je stigao kao izbeglica tokom Drugog svetskog rata, u Gornji Milanovac. Tokom pohađanja gimnazije odlučio se da postane glumac, završio je Srednju dramsku školu u Sarajevu 1951. godine.

Ostvario je više stotina uloga na radiju, a poznat je i po izvanrednim interpretacijama poezije na brojnim književnim večerima. Član je Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije i Udruženja književnika Republike Srpske, sekcije satiričara Udruženja književnika Srbije i počasni član Beogradskog aforističarskog kruga.
Najznačajnije uloge igrao je kao Nikola Kalabić u TV seriji Poslednji čin i kao Žarko Popara u TV seriji Srećni ljudi. Zanimljivo je da je Rankićev deda brinuo o Nikoli Kalabiću tokom srednjoškolskih dana, a njegov otac se družio sa njim.
Neke od nagrada i priznanja tokom njegove karijere:

  • Nagrada u kategoriji za radio dramu, za tri uloge u radio drami De profundis, Šesto Sterijino pozorje (1961);
  • Godišnja nagrada Ošišanog ježa Braća Ormai (2002)Nagrada za humoristično—satirično stvaralaštvo Radoje Domanović za multimedijalni i književni doprinos satiri u oblasti filma, pozorišta, televizije i radija (2011);
  • Nagrada Večernje Novosti za novinsku satiru Jovan Hadži Kostić (2014);
  • Nagrada Beogradskog aforističarskog kruga za životno delo (2014).

 

Izvor: sr.wikipedia.org