fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Na današnji dan: Rođen kompozitor Antonio Vivaldi

Antonio Vivaldi

Antonio Vivaldi je bio kompozitor i violinista 17. i 18. veka, koji je postao jedan od najpoznatijih predstavnika evropske barokne muzike.

Antonio Lučo Vivaldi je rođen 4. marta 1678. godine u Veneciji, u Italiji. Njegov otac, Đovani Vivaldi je bio profesionalni violinista. On je naučio Antonia da svira violinu. Pored violine svirao je i čembalo i druge instrumente. Sam je i komponovao. Pored muzike, Antonio Vivaldi se interesovao i za religiju i sa petnaest godina je počeo da uči za sveštenika. Zaredio se 1703. godine i zbog svoje crvene kose bio je poznat kao Crveni sveštenik. Čitavog života je bio veoma lošeg zdravlja i morao je ubrzo da napusti sveštenički poziv zbog toga.

Život i rad Antonia Vivaldija

Antonio Vivaldi se zaposlio kao profesor violine i drugih instrumenata kada mu je bilo 25. godina u Domu milosrđa. Tada je napisao većinu svojih najpoznatijih dela. Najtalentovaniji muzičari su se priključivali orkestru pod njegovim vođstvom. Ovaj orkestar je izvodio Vivaldijeve kompozicije, uključujući i versku, horsku muziku. Stekao je međunarodnu slavu i 1716. godine Vivaldi je bio unapređen u muzičkog direktora.

Pored toga, Vivaldi je pisao i opere. Njegove najuspešnije opere su “La constanza trionfante” i “Farnace“. Svoje remek-delo “Četiri godišnja doba” je pisao od 1717. do 1721. godine.

Pisao je opere za pozorište Sant Anđelo, koje je posle i sam vodio. Ubrzo nakon toga, postao je kapel-majstor kamernog orkesrta princa u Mantovi. Na tom mestu je radio od 1718. do 1720. godine. Doživeo je veliki uspeh na brojnim koncertima na kojima je svirao čembalo ili prvu violinu. Održao je koncert u Parizu 1728. godine, na kojem ga je uočio i Luj XV. Vivaldi je kasnije svirao i na njegovom venčanju i na proslavi rođenja njegovih ćerki.

Njegov uspeh mu ipak nije obezbedio i bogatstvo. U potrazi za boljim zaposlenjem otišao je u Beč, međutim tamo je i preminuo u siromaštvu 28. jula 1741. godine.

Tokom svog života, Vivaldi je napisao više muzičkih dela od bilo kog kompozitora. Pored 50 opera napisao je više od 40 kompozicija za hor i orkestar, 100 dela samo za orkestar i skoro 500 koncerata za različite solo instrumente uz pratnju orkestra.

Najčešće izvođeno i najpoznatije delo Vivaldija je “Četiri godišnja doba“. Ostala poznata dela su: “Koncert za gitaru u D-duru“, “Koncert za dve trube u C-duru“, “Sonata za dve violine“, “Gloria” (oratorijum za troje solista, hor i orkestar), “Koncert za dva violončela u g-molu“, “Koncert za dupli orkestar“.

Tagovi:
Pročitajte još: