Na današnji dan rođen Luj Armstrong, legendarni američki džez muzičar, trubač i pevač

Luj Armstrong (engl. Louis Armstrong; Nju Orleans, 4. avgust 1901 — Njujork, 6. jul 1971) je bio američki džez muzičar. Iako se prvo proslavio svirajući trubu, krajem karijere postao je najpoznatiji kao pevač i bio je jedan od najuticajnijih džez pevača.

Tokom svoje karijere, postao je najveći džez muzičar, neosporni čelnik popularne muzike 20. veka i jedna od najvećih figura u istoriji muzike. Armstronga su voleli, ne samo zbog njegovog trubačkog talenta, neverovatno čistog i prodornog sviranja na trubi i specifičnog hrapavog pevanja, nego i zbog ljudske topline i velikodušnosti, kao i zbog simpatične osobnosti „velikog deteta“ koje se raduje životu i živi za muziku.

Armstrongu je posthumno dodeljena nagrada Grammy Lifetime Achievement Award 1972.

Godine 1965. dobio je Gremi u kategoriji za pop muziku, najbolje muško izvođenje za pesmu „Hello, Dolly!“. Armstrongove ploče su dobile nagradu Grammy Hall of Fame Award, što je posebna kategorija nagrade Gremi, koja se počela dodeljivati 1973. u čast ploča koje su barem stare dvadeset pet godina, te imaju istorijski ili kvalitativni značaj.
Kuća u kojoj je Luj Armstrong živeo otprilike 28 godina proglašena je nacionalnom istorijskom znamenitosti 1977. i danas je muzej.

Na stogodišnjicu Armstrongovog rođenja 4. avgusta 2001. vazdušna luka u Nju Orleansu, nazvana je njemu u čast Louis Armstrong International Airport.

Izvor: sr.wikipedia.org