Na današnji dan rođena srpska glumica Gorica Popović

Gorica Popović rođena je 13. avgust 1952, u Kragujevcu. Ona je naša poznata srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica.

Završila je studije glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Predraga Bajčetića, zajedno sa Tanjom Bošković, Radmilom Živković, Ljiljanom Dragutinović, Jelicom Sretenović, Zlatom Numanagić, Milanom Štrljićem i Brankom Jerinićem. Na istom fakultetu je od 1976. asistent na predmetima Dikcija i Gluma.

Od 1982. godine Gorica Popović je stalna članica ansambla beogradskog Ateljea 212. Na filmu je debitovala ulogom novinarke u Mirisu poljskog cveća(1977) beogradskog reditelja Srđana Karanovića. Već za prvu veću ulogu, devojke koja sumnja u ljubav svog mladića, u Nacionalnoj klasi (1979) Gorana Markovića, nagrađena je na nacionalnom festivalu u Puli Zlatnom arenom.

Uporedo sa glumačkom karijerom, Gorica Popović se bavila i pevanjem. Bila je član vokalno-instrumentalnog sastava Suncokret.

Gorica Popović je glumila i u velikom broju TV-drama i serija. Gledaoci je pamte kao sekretaricu Daru u popularnoj TV-seriji Bolji život.

Za ukupan doprinos glumištu, Gorica je nagrađena nagradom Žanka Stokić, koja se dodeljuje glumicama koje su svojim radom izuzetno doprinele srpskoj filmskoj, televizijskoj i pozorišnoj umetnosti (2019), kao i Nušićevom nagradom za životno delo glumcu komičaru (2013).

Izvor: sr.wikipedia.org