Na današnji dan- tim Kraljevine Jugoslavije osvojio je treće mesto na svetskom prvenstvu u fudbalu 1930. godine

1930. – U Montevideu, glavnom gradu Urugvaja počelo je prvo svetskog fudbalsko prvenstvo. Na njemu je učestvovalo 13 timova, a tim Kraljevine Jugoslavije osvojio treće mesto, pošto je još u prvom kolu pobedio tim Brazila, a u polufinalu izgubio od domaćina, ekipe Urugvaj. „Malo finale“ se tada nije igralo. 

Svetsko prvenstvo u fudbalu 1930. godine bilo je prvo zvanično svetsko prvenstvo, kojim je otvorena nova stranica u fudbalskoj istoriji. Održano je u Urugvaju od 13. do 30. jula. FIFA je izabrala Urugvaj za prvog domaćina na sastanku u Barseloni zato što je Urugvaj 1930. slavio stogodošnjicu nezavisnosti, a i fudbalska reprezentacija Urugvaja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1928. u Amsterdamu.

Na prvom svetskom prvenstvu takmičilo se trinaest reprezentacija, od kojih četiri iz Evrope, a devet iz Južne i Severne Amerike. Većina ekipa iz Evrope odbila je da učestvuje zbog udaljenosti i velikih troškova prevoza. Prve dve utakmice svetskog prvenstva odigrane su u isto vreme, a pobednici su bili Francuska, koja je pobedila Meksiko rezultatom 4:1, i SAD, koja je savladala Belgiju rezultatom 3:0. Prvi gol u istoriji svetskih prvenstava dao je Francuz Lisjen Loran. U finalu, domaćin i favorit za osvajanje prvenstva, reprezentacija Urugvaja, pobedila je Argentinu rezultatom 4:2 pred 93.000 gledalaca, postavši tako prva reprezentacija koja je osvojila svetsko prvenstvo u fudbalu.

Izvor: sr.wikipedia.org