fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Na današnji dan: Ubijen Martin Luter King

Martin Luter King

Američki sveštenik i borac za ljudska prava, Martin Luter King, preminuo je na današnji dan, 4. aprila 1968. godine. Smatra se jednim od najboljih govornika u istoriji Sjedinjenih Država.

Njegovi govori i propovedi poput “Volite svoje neprijatelje” i “Imam san”, danas su baština ne samo Amerikanaca već i celog čovečanstva. Zajedno sa govorima Mahatme Gandija i delom Tolstoja “Istina Božija je u tebi”, postali su manifest nenasilne borbe za ljudska prava.

U borbi za ravnopravnost Afroamerikanaca u SAD koristio je metode nenasilja i građanske neposlušnosti. 4. aprila 1968. u Memfisu ga je ubio Džejms Erl Rej, pred početak promocije “Kampanje siromašnih”, koju je pokrenuo početkom te godine. Dobitnik je i Nobelove nagrade za mir 1964. godine.

Martina Lutera Kinga je posthumno, 1977. godine, odlikovao predsednik Džimi Karter Predsedničkom medaljom slobode. Od 1986. godine se u SAD obeležava dan posvećen njemu, a 2004. godine mu je posthumno dodeljena kongresna Zlatna medalja. Iako za života osporavan i kritikovan od strane režima (FBI ga je pratio i prisluškivao) i svojih sunarodnika (Malkolm Iks i Crni panteri bili su za revolucionarnu borbu) postao je jedan od simbola SAD i afroameričke zajednice. Danas oko 730 većih i manjih gradova u SAD ima ulicu koja nosi njegovo ime.

Tagovi:
Pročitajte još: