Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Nacionalni park Fruška gora: Nije i nikada neće biti privatizovan! Opozicija opet obmanjuje građane!

Fruška gora

Nacionalni park Fruška gora izdao je saopštenje povodom nedavnih spekulacija o privatizaciji ovog parka u kojem je istaknuto da se radi o dezinformacijama koje širi deo opozicije u cilju sakupljanja jeftinih političkih poena.

Dodaje se i da će Nacionalni park Fruška gora ostati u državnom vlasništvu sve dok je na čelu Srbije Vlada sastavljena od političkih snaga koje je sada čine.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Deo opozicije koji je rasprodavao Srbiju od 2000. do 2012. godine izneo je lažne tvrdnje da će Nacionalni park Fruška gora biti privatizovan. Želimo ovom prilikom da naglasimo da se radi o obmanama i da Nacionalni park Fruška gora ostaje u državnom vlasništvu.

Podsećamo da je za vreme režima, koje su činile upravo partije i pojedinci koji sada šire otvorene laži i obmane, sprovedeno više pljačkaških privatizacija u kojima je naša zemlja oštećena za ogromne sume novca, te da se od tih prodaja državne imovine Srbija i dalje oporavlja.

U periodu posle petooktobarske obojene revolucije do 2012. godine, tadašnji režim je opustošio srpsku privredu, rasprodao najvažnija preduzeća i uništio domaću ekonomiju. Desetine milijardi dolara je opljačkano i izneto iz Srbije posle 2000. godine kroz razne ilegalne transakcije.

Srećom po našu državu, tome se stalo u kraj 2012. godine, ali to ne znači da oni koji su se obogatili pljačkajući Srbiju i dalje ne žele da se vrate na mesto odakle mogu do kraja da završe svoj nečasni posao i dodatno napune svoje bankovne račune u inostranstvu.

Zbog svega toga naša je obaveza da javnosti u Srbiji saopštimo punu istinu, kako bismo stavili tačku na sve dezinformacije i spekulacije koje se, zarad skupljanja političkih poena, šire društvenim mrežama i jednim delom medija.

Istina je da Nacionalni park Fruška gora nije i neće biti privatizovan sve dok je na čelu naše zemlje Vlada sastavljena od političkih snaga koje je sada čine. U prilog tome govori da je Republika Srbija, pod rukovodstvom Vlade naše zemlje i predsednika Aleksandra Vučića, uložila značajne napore i resurse kako bi održala park i unapredila njegovu infrastrukturu. Kroz ulaganje u sređivanje, pozicioniranje i kontinuirano održavanje, Nacionalni park Fruška gora svakim danom postaje još lepše mesto. Sve ovo je deo naše posvećenosti očuvanju prirode i njenog nasleđa.

Naša Vlada je svesna važnosti Nacionalnog parka Fruška gora i njegovog značaja za lokalno stanovništvo i turizam. Zato smo posvetili veliku pažnju očuvanju parka, uključujući sadnju novih stabala, uređenje prostora, kao i borbu protiv divljih deponija. Naš zajednički cilj je da Nacionalni park Fruška gora ostane netaknut i da njegova prirodna lepota i vrednosti budu dostupne svima – kako građanima naše zemlje, tako i turistima koji dolaze u našu prelepu Srbiju.

Zato ćemo se do kraja boriti za odbranu srpskih nacionalnih interesa, što uključuje i ostanak Nacionalnog parka Fruška gora u državnom vlasništvu. Zarad budućnosti naše dece, moramo učiniti sve što je u našoj moći da više nikada ne dođemo u situaciju gde će državna imovina biti rasprodavana u bescenje, a najvažnije političke odluke donošene bilo gde drugo osim u srpskim zakonodavnim i izvršnim organima.

Živela Srbija!

Fruška gora – jedan od ponosa Srbije

Podsetimo, Fruška gora je proglašena nacionalnim parkom 1960. godine, u cilju obezbeđenja trajne zaštite. Područje aktivne zaštite obuhvata 25.525 ha.

Lokacija, specifična geološka istorija, različiti mikro-klimatski uslovi, čine ovu planinu veoma interesantnom i važnom za različite naučne oblasti. Zahvaljujući jedinstvenim i veoma brojnim fosilnim ostacima flore i faune, Fruška gora se naziva i “ogledalom geološke prošlosti”.

Osnovna karakteristika ove oblasti je postojanje brojnih ugroženih, retkih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta. Pašnjaci i plodno zemljište, vinogradi i voćnjaci, ukrašavaju padine i niže delove Fruške gore, dok su površine koje se nalaze na visinama iznad 300 metara nadmorske visine pokrivene gustim, listopadnim šumama. Posebnu vrednost i biser Fruške gore predstavlja 16 pravoslavnih manastira, poznatih po specifičnoj arhitekturi, bogatim riznicama, bibliotekama i freskama. Fruška gora takođe krije i brojne arheološke lokalitete iz praistorijskog i istorijskog perioda.

Od obnavljanja flore i faune do širenja turističke ponude

U prethodnom periodu Nacionalni park Fruška gora organizovao je više akcija u cilju poboljšanja turističke ponude, kao i očuvanja okoline.

Organizovano je više poseta studenata i učenika Fruškoj gori, gde su posetioci imali priliku da se uvere u sve lepote ovog nacionalnog parka.

Takođe je urađeno mnogo na obnavljanju faune, o čemu svedoči i nabavka pet jedinki evropskog bizona, u čemu je najviše pomogla Vlada Republike Srbije i nadležna ministarstva.

Inicijativom i projektom Srpskog Atletskog Saveza, uz svesrdnu podršku grada Novi Sad na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Milošem Vučevićem otvorena je i najduža trim staza u Srbiji dužine 5,5 km na Iriškom Vencu.

Mnogo napora i truda posvećeno je i obnavljanju flore u ovom nacionalnom parku, pa je samo tokom jedne akcije zasađeno čak 60.000 novih sadnica.

Posebno su razloga za zadovoljstvo imali planinari, kao i svi ljubitelji prirode, jer je u prethodnom periodu dosta urađeno na obnavljanju i izgradnji novih planinskih staza.

Čišćenje Fruške gore

Sledeća velika akcija biće organizovana u ponedeljak. Povodom obeležavanja dana “Zaštite životne sredine”, Nacionalni park Fruška gora, u saradnji sa šest strateških partnera , 5. juna organizuje akciju čišćenja Fruške gore.

Svi koje žele dobro Fruškoj gori su pozvani da se pridruže u ponedeljak u 9 časova kako bi nastavili tradicionalnu, zajedničku akciju za lepšu i čistiju prirodu na ovoj planini.

Tagovi:
Pročitajte još: