NADMUDRITE PREHLADU I GRIP: Jedite beli luk i izbegavajte alkohol

Mnogi se pitaju da li je moguće izbeći prehladu ili grip od virusa kojima ovakvo vreme izuzetno prija. “Lomljivo” telo, bolovi u mišićima, suzne oči, curenje nosa i niz drugih simptoma svako teško podnosi, jer nam onemogućavaju normalan život i rad. Stručnjaci, međutim, ističu da je ovakvo stanje moguće preduprediti, ukoliko usvojite određene preporuke.

* Pravilno se hranite i unosite minerale cink, gvožđe, bakar, selen, kao i vitamine A, B6, C i E. Oni se nalaze u voću, povrću, a posebno u orašastim plodovima, semenkama bundeve i žitaricama

* Budite fizički aktivni, jer su istraživanja pokazala da osobe koje vežbaju imaju jači odbrambeni sistem. Njegova snaga je uslovljena povećanim brojem imunoglobulina, koji se i bore protiv infekcija.

* Pazite na varenje i unosite probiotike, odnosno “dobre bakterije”. One su od presudne važnosti za kvalitet crevne flore, a samim tim i za sveukupno zdravlje. Da bi se ovo postiglo, dobar mlečni proizvod je nezaobilazan u svakodnevnoj ishrani.

* Smanjite unos kofeina, a povećajte unos belog luka. Izbegavajte alkohol. Da biste sprečili dehidrataciju, pijte mnogo vode, razređenih sokova od povrća, biljne čajeve.

* Po mogućnosti živite opuštenije, jer stresni hormoni slabe imunitet. To su pokazala brojna istraživanja.

Preuzeto: srbijadanas.com