fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Najprepoznatljiviji simbol grada

Županija

Grad Sombor, poznat po mnogim spomenicima kulture koji uživaju posebnu zaštitu i svedoče o bogatoj istoriji i kulturi grada, može da se podiči i velelepnom zgradom Županije, koja od svih kulturnih dobara od velikog značaja, predstavlja najprepoznatljivi simbol grada. Kako istorijski spisi navode, mnogi su smatrali da je po lepoti i veličini svojevremeno mogla da stane rame uz rame sa županijskim zgradama u celoj ondašnjoj Ugarskoj.

Potreba za gradnjom ovog zdanja nastala je nakon što je 1786. godine car Josif II proglasio Sombor za sedište Bačko-bodroške županije, koja je obuhvatala čitavu današnju Bačku, mađarski grad Baju i Novi Sad, i bila je druga po veličini u Ugarskoj. Sedište Županije smešteno je u prostorije franjevačkog samostana, kasnije Župnog dvora. Međutim, kako je taj prostor vremenom postao nedovoljan za sve brojniju upravu, doneta je odluka da se izgradi novo sedište.

Sa radovima se počelo 1805. godine na mestu zvanom „Pandursko ostrvo“, na zemljištu gradskog vašarišta (istočna strana današnjeg Staparskog puta), pored koga su se se prostirale bare. U toku radova uklonjena je stočna pijaca koja se održavala na trgu pored zgrade. Gradski arhitekta Jozef Bauer izradio je projekat po kome objekat ima osnovu u obliku latiničnog slova U, glavno ulazno i dva bočna krila, po uzoru na barokna zdanja u centralnoj Evropi.

Zgrada je završena 1808. godine, a godinu dana kasnije sve službe uprave premeštene su u novo zdanje.

Današnji izgled, zgrada Županije dobila je 1882. godine kada je po projektu budimpeštanskog arhitekte Đule Partoša dograđena i prepravljena fasada, a izgradnjom novog krila formirana je zatvorena kvadratna osnova sa centralnim atrijumom. Posle konačne dogradnje, objekat je imao 200 prostorija. U dvorištu je postavljena fontana, a oko zgrade park.

I unutrašnjost ovog zdanja u duhu eklektizma čuva mnoge dragocenosti, od kojih je najpoznatija slika Ferenca Ajzenhuta „Bitka kod Sente“. Naručena za milenijumsku izložbu u Pešti za proslavu hiljadugodišnjice dolaska Mađara u Panonsku niziju. Slika urađena tehnikom ulja na platnu, veličine 7×4 metra, sa bogato pozlaćenim ramom, smeštena je 1898. godine u Svečanu salu Županije. Predstavlja austrijske vojnike u borbi protiv Turaka, a navodi se da je u toj bici učestvovalo i 500 Somboraca. Gotovo da i nema turiste koji prilikom posete Somboru nije pogledao čuvenu sliku. Zabeleženo je da je godišnje pogleda oko 2.000 posetilaca.

Konzervatorski radovi izvedeni su 1992. godine. Prošle godine obnovljeni su fasada i atrijumski deo, a postavljen je i novi grb identičan onom koji je grad dobio sticanjem statusa slobodnog kraljevskog grada. Grb je poklon Udruženja građana „Moj Sombor“ i ateljea „Stanišić“, a radile su ga Aleksandra Stanišić i njena ćerka Ena.

Danas je Županija sedište Skupštine grada, gradske uprave, Zapadnobačkog upravnog okruga i državnih institucija.

Tagovi:
Pročitajte još: