NAMIRNICE KOJE GREJU: Evo šta je potrebno KONZUMIRATI u toku ZIME, zdravo je i puno VITAMINA!

Stigle su nam niže temperature i hladno vreme što svakako utiče na naš organizam i na mentalne i fizičke funkcije tela. Umor i manjak energije su propratne pojave i tada je najbolje konzumirati hranu koja štiti i neguje naš organizam tokom hladnih dana. Konzumiranje namirnica koje greju hladnim danima će svakako doprineti poboljšanju imuniteta i mentalnih sposobnosti. Najbolje je jesti namirnice bogate vitaminima i mineralima.

ORAŠASTI PLODOVI

Orašasti plodovi kao što su bademi, orasi, kikiriki ili indijski orah, sadrže vredne proteine, minerale i vitamine. Štite nas od štetnih uticaja, smanjuju rizik od raznih bolesti i odlični su saveznici u borbi protiv prehlade i gripa

PASULJ

Pasulj je značajan izvor energije, sadrži belančevine, vlakna, antioskidante, složene ugljene hidrate I mnoštvo vitamina I minerala. Blagotvorno utiče na ljudski organizam I štiti nas. Smatra se da je jedna šoljica kuvanog pasulja dovoljna da zadovolji naše dnevne potrebe.

KESTEN

Namirnica kao što je kesten jača naš imunitet I samim tim dobro zagreva organizam. Istina je da je malo težak za varenje ali nam zato daje puno energije. Sadrži dosta ugljenih hidrata, belančevina, masti, šećera I celuloze. Veoma je hranljiv, sadrži vrlo vredne minerale I vitamine. Možete ih konzumirati kuvane, pečene, kao pire, u mnogim slatkim I slanim jelima.

MED

Najpoznatija lekovita namirnica je sigurno med. Odavnina se smatrao svetom hranom. Bogat je veoma lakim svarljivim prostim šećerima, pa veoma brzo daje energiju organizmu. Obiluje mineralima I vitaminima I drugih vrednih sastojaka.

med

Foto: Profimedia

OVSENA KAŠA

Ovsena kaša je idealan obrok za hladne dane. Vašem organizmu će obezbediti dovoljnu dozu proteina I vlakana što će vas dugo vremena održati sitima.

 JABUKE

Jabuke blagotvorno deluju na ljudsko zdravlje. Bogata je vrednim vitaminima I mineralima. Pomaže pri varenju I čuva naše zdravlje. Veoma je ukusna I trebalo bi da se nadje na jelovniku tokom hladnih dana.

Preuzeto: srbijadanas.com