Prehrambeni tehnolog Dejv Asprej otkrio je da ponekad hrana koju smatrate zdravom zapravo uništava vaša creva. U tom smislu, podelio je koje namirnice mogu izazvati masovno nadimanje i podstaći nakupljanje sala na stomaku.
Ovsena kaša
Ovsena kaša nudi mnoge zdravstvene koristi, ali ova žitarica takođe može dovesti do nadimanja. Puna je jedinjenja koja se nazivaju lektini. Lektini su antinutrijenti koji se vezuju za minerale u vašem telu i sprečavaju vas da ih apsorbujete.
Takođe se mogu zalepiti za komponente crevne sluzokože i povećati propustljivost, uzrokujući sindrom propustljivog creva. Sindrom propustljivog creva može dovesti do simptoma poput viška gasova, nadimanja i sistemske upale.
Umesto ovsa, jedite biftek i jaja za doručak za održivu energiju i bez nadimanja.
Sirovi kelj
Nekuvani kelj je bogat vlaknima i može izazvati nadimanje. Ako ćete jesti kelj, prvo ga skuvajte. Sirovi kelj, poput brokolija, karfiola, prokulica i kupusa, sadrži jedinjenja koja izazivaju nadimanje i gasove. Kuvanje može smanjiti ova jedinjenja.
Dijetalna gazirana pića
Pijenje dijetalnih gaziranih pića takođe može izazvati nadimanje. Dijetalna gazirana pića su puna veštačkih zaslađivača koji remete crevni mikrobiom i mogu dovesti do jakog nadimanja. Kafa vam daje mnogo veći nivo energije i neće vas učiniti nadutim kao gazirana pića.
Pasulj
Kao i ovs, pasulj sadrži lektine koji mogu dovesti do sindroma curenja creva i nadimanja. Takođe je bogat nesvarljivim ugljenim hidratima koji izazivaju gasove. Beli pirinač je bolji ugljeni hidrat, sa malo toksina.
Voće sa visokim sadržajem fruktoze
Voće sa visokim sadržajem fruktoze takođe izaziva nadimanje. Mnogi ljudi ne mogu tolerisati visok nivo fruktoze. Neki od simptoma netolerancije na fruktozu su gasovi i nadimanje.
Voće sa visokim sadržajem fruktoze uključuje urme, jabuke i kruške. Višak fruktoze takođe nije dobar za vašu jetru. Ne moraju svi stalno da izbacuju voće sa visokim sadržajem fruktoze. Samo budite svesni. Zamenite voće sa visokim sadržajem fruktoze voćem sa nižim sadržajem fruktoze, uključujući borovnice, limune, limete i dinju.
Proteinske pločice
Budite oprezni sa proteinskim pločicama. One obično sadrže mešavinu fermentabilnih vlakana, veštačkih zaslađivača, veziva, orašastih plodova i voća sa visokim sadržajem fruktoze.
Ova kombinacija sastojaka može izazvati prekomerni rast bakterija u crevima i stvaranje velike količine gasova. Takođe, proteini u ovim pločicama su obično niskokvalitetna soja, koja sadrži fitoestrogene koji mogu izazvati nadimanje. Unosite proteine iz životinjskog mesa.





