Namirnice koje regulišu šećer u krvi

Neke namirnice doprinose naglom porastu nivoa šećera u krvi, ali neke namirnice ga i stabilizuju. 

U namirnice koje su bogate biljnim vlaknima spadaju mahunarke, integralne žitarice, semenke i orašasti plodovi. Jedna od ključnih stvari u kontroli nivoa šećera u krvi je produženje vremena varenja obroka. S druge strane, vlakna usporavaju proces varenja tako da šećer sporije dospeva u krv i ne dolazi do naglih skokova.. A semenke i orašasti plodovi kao što su čija i laneno seme, orasi, bademi i dr. sadrže i proteine i masti što pomaže da se još više uspori varenje a time i smanji brzina dospevanja šećera u krv. 

Možda ste čuli da višnje i trešnje sadrže prirodne supstance koje pomažu da se bolje spava. Ali, nekoliko skorašnjih istraživanja je pokazalo da antocijanini, kojima je ovo voće bogato, smanjuju rezistenciju ćelija na insulin. Ipak, po svemu sudeći, višnje sadrže i druge supstance koje povoljno deluju na metabolizam šećera.

 
Zeleno lisnato povrće je zdravo za sve, ali je posebno važno za one koji nastoje da regulišu nivo šećera u krvi. Blitva, zelje, kupus, kelj i slično sadrže veliku količinu biljnih vlakana a malo ugljenih hidrata, što ih čini odličnim za kontrolu nivoa šećera u krvi. 

Izbegavajte one namirnice koje podstiču nagle skokove šećera u krvi, tu spadaju sve visokoprerađene namirnice koje sadrže velike količine šećera, a veoma malo biljnih vlakana, tako da se pretvaraju u šećer vrlo brzo što dovodi do naglih skokova šećera u krvi. Tu spadaju slatka peciva, beli hleb i kifle, gazirani napici, ali i neke inače zdrave namirnice kojima se u procesu prerade dodaje dosta šećera, kao što su npr. voćni jogurti, bonžite i slično.

Piše: Vanja