Namirnice za bolji san

Nutricionisti obično preporučuju da večera bude laka i da se ne jede kasno uveče. Ipak, ako ste pred spavanje gladni a plašite se da će vam večera poremetiti san, evo koje namirnice pomažu da bolje spavamo.

Ako se noću budite, razlog je možda što ste uveče jeli proste šećere, na primer kolače ili slatkiše. Oni izazivaju oscilacije šećera u krvi – isprva ga naglo podignu, a potom šećer naglo opadne, što može da dovede do toga da se probudite u 2 ili 3 ujutru. Bolja je ideja da pojedete tvrdo kuvano jaje, parče kvalitetnog sira ili šaku orašastih plodova. Onda ćete ne samo moći da zaspite, nego se nećete buditi do jutra.

mh-12641-miran_san 

Naši stari su znali da čaša mleka pre spavanja pomaže da se zaspi. I to je potpuno zasnovano na naučnim saznanjima. Jogurt i mleko sadrže triptofan, belančevinu koja doprinosi spavanju. Ali, to nije sve – oni su veoma bogati kalcijumom, sastojkom koji dodatno poboljšava san. Kalcijum smanjuje stres i stabilizuje nervna vlakna, uključujući i ona u mozgu.

Banane su izvrstan izvor magnezijuma i kalijuma, koji pomažu da se opuste mišići. A takođe sadrže i triptofan, koji se konvertuje u serotonin i melatonin, glavne hormone za smirenje koje luči mozak. Idealna kombinacije: naspite šolju mleka u blender, dodajte bananu, izmiksajte – i popijte. 

Obično se jede za doručak – ali, činija tople ovsene kaše pomoći će i da bolje spavamo. Ovas je bogat kalcijumom, magnezijumom, fosforom, silicijumom i kalijumom, a sve su to nutrijenti koji pomažu da bolje spavamo. Topla ovsena kaša sa mlekom i bananom je dobitnička kombinacija pred spavanje. 

Čaj, ali ne crni ili zeleni čaj, pošto oba sadrže kofein. Uzmite biljni čaj od kamilice, ili neki drugi (lipa, nana) koji smiruju i pomažu da zaspimo. 

Piše: Vanja