fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Naš predlog za današnji ručak

nedeljni ručak

Posna supa od karfiola

Sastojci:

  • 1 karfiol, srednje veličine
  • 3 šargarepe
  • koren celera
  • koren peršuna
  • koren paštrnaka
  • 1 manji crni luk
  • suvi začin i so
  • rezanci za supu

Priprema:

U lonac usuti vodu pa staviti da provri. Kad provri, dodati koren paštrnaka, celera i peršuna. Posle 20 minuta, dodati  šargarepu isečenu na kolutove i crni luk ceo, te posle 10 minuta dodati karfiol odvojen na buketiće. Dodati kašiku suvog začina i ostaviti da kuva na laganijoj vatri dok karfiol ne omekša. Za to vreme će se i ostalo povrće skuvati. Kada sve omekša izvaditi koren peršuna, paštrnaka i celera. Izvaditi i crni luk (sem ako ga volite u supi), pa zakuvati rezance i isključiti vatru. Ostaviti još malo koliko je ringla šporeta vruća da se rezanci skuvaju. Po potrebi posoliti još malo.

Krompir sa lukom i slaninom

Sastojci:

  • 2 glavice crnog luka – veće
  • 100 ml ulja
  • mesnata slanina – količina po izboru, ali bi bilo bolje da je ima više
  • 1 kašičica suvog začina
  • pola kašičice bibera
  • 4 – 5 većih krompira
  • 2 cela jaja
  • 200 – 250ml jogurta

Priprema:

Staviti krompir u ljusci da se kuva. Kuvati oko 20 minuta, da krompir bude na pola skuvan. Iseckati crni luk pa mu dodati ulje i čašu vode. Kada voda ispari, dodati iseckanu slaninu i sve zajedno na srednjoj vatri propržiti, tako da slanina pusti svoju masnoću i malo se zapeče. Obaren krompir prohladiti u hladnoj vodi pa iseći na kolutove. Vatrostalnu činiju podmazati pa staviti trećinu luka i slanine na dno. Rasporediti po malo svuda. Poslagati preko pola krompir, ali malo posoliti. Opet trećina luka i slanine, krompir i odgore završiti lukom i slaninom. Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje. Umutiti jaja i jogurt, dodati prstohvat soli i preliti preko krompira, luka i slanine. Staviti da se peče sat vremena. Pečeno i prohlađeno poslužiti uz salatu.

Kapućino kocke

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 12 kašika šećera
  • 2 kesice kapućino praha
  • 500 ml slatke pavlake
  • 500 gr kakao petit keksa – 54 komada
  • mleko za namakanje keksa

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom, pa posvetle i masa bude penasta. Staviti na paru da se kuva, tačnije, više da se pasterizuje 10 minuta. Ukoliko želite gušće produžite vreme kuvanja. Skinite sa vatre, dodaje kapućino i dobro sjedinite i ostavite da se ohladi. Umutiti slatku pavlaku dosta čvrsto pa dodati ohlađen krem od jaja i sve zajedno umutiti. Podeliti 54 komada keksa na 3 jednaka dela, po 18 komada. Provući keks kroz toplo mleko u koje ste dodali jednu kapućino kesicu, ness ili ostavili takvo kakvo jeste. Na keks naneti trećinu fila, keks, fil, keks, fil i dekoracija po izboru, može i ne mora. Dobro ohladiti, seći u kocke i poslužiti.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: