Našim đacima i mentorima uručene nagrade u okviru svečanosti „Energija je svuda oko nas“

Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Milan Kovačević uručio je danas diplome i nagrade najuspešnijim školama, mentorima i učenicima u okviru završne manifestacije „Energija je svuda oko nas 2019ˮ. Među dobitnicima nagrada su i učenici i mentori iz naše opštine, dok je Srednja tehnička škola „Mihajlo Pupin“ iz Kule nagrađena prvim mestom, odnosno Poveljom, a profesoru Marjanu Ivanovu, dodeljena je Specijalna nagrada za dugogodišnji rad na obnovljivim izvorima energije.


Prvo mesto iz oblasti „Modeli i makete“ u kategoriji Srednje škole osvjili su -Đorđević Stefan, Srednja tehnička škola „Mihajlo Pupin“ Kula -Kostelnik Aleksa, Srednja tehnička škola „Mihajlo Pupin“ Kula -Purić Mijat, Srednja tehnička škola „Mihajlo Pupin“ Kula; Mentor – Darko Papović.
Drugo mesto iz oblasti „Modeli i makete“ u kategoriji Osnovne škole osvojio je Aljoša Pinterić, OŠ „Petefi brigada“ Kula; Mentor – Lidija Bačić.
Drugo mesto iz oblasti „Multimedijalne prezentacije“ u kategoriji Osnovne škole osvojila je Nikolina Kosović, OŠ “Vuk Karadžić“ Crvenka; Mentor – Olivera Krstonošić.
Drugo mesto iz oblasti „Likovni radovi“ u kategoriji Osnovne škole osvojila je Ana Šaranović, OŠ „Vuk Karadžić“ Crvenka, Mentor – Nada Gatarić.
Takođe, dodeljene su i „Nagrade za masovnost i grupni rad“. Nagrađeni su David Tošić, Željana Šćepanović, Teodora Tatalović, Milica Korica, Matea Džudžar, Maja Erdelji, Valentina Novta, Marija Hornjak, OŠ i SŠ „Petro Kuzmjak“ Ruski Krstur; Mentor – Natalija Budinski, Bojana Miljanić.
Cilj projekta je da na interesantan način zainteresuje i aktivira mlade i da ukaže na to da energije nema u izobilju, ali da oko nas postoje razni izvori, kao i razne mogućnosti – koje do sada nismo koristili – da se do nje dođe.

„Ove godine prijavilo se više od osamdeset vaspitno-obrazovnih ustanova. Neki će reći da je to mali, a neki da je to dovoljan broj učesnika. Apelujem na to da se sledeće godine prijavi još više učesnika, da se uključe u borbu za našu planetu. Velika prednost jeste slobodno vreme koje učenici kvalitetno iskoriste kako bi saznali šta su obnovljivi izvori energije. Veoma mi je drago što u okviru ovog projekta učestvuju i naši najmlađi, jer je vaspitanje i obrazovanje za racionalno korišćenje energije efikasnije ako se počne od najranijeneg doba.ˮ – izjavio je Milan Kovačević, pozdravljajući učesnike u holu Pokrajinske vlade.

Projekat „Energija je svuda oko nasˮ odvija se od školske 2009/2010. godine, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Organizator manifestacije je Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, dok su sponzori za 2019. godinu Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu – FIMEK, Tehnološki fakultet Novi Sad i građevinska industrija „Simprolitˮ iz Beograda.

Izvor: qmedia