Nastava na fakultetima po kombinovanom modelu: Bez smanjenja bodova za upis na budžet, ima izuzetaka

Uslov za upis na budžet ostaće nepromenjen- 48 ESPB bodova.

Bez promene Zakona o visokom obrazovanju ne postoji mogućnost da se smanji broj ESPB bodova za upis na budžet u narednu godinu studija, koji sada iznosi 48 bodova, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević i dodaje da će se studentima pomoći na drugi način, boljom preraspodelom budžetskih mesta.

On je za Tanjug rekao da je doneta odluka o “nekoj vrsti socijalne podrške studentima” i da će oni kojima fali nekoliko bodova i koji bi u redovnim okolnostiam uzgubili budžet, biti omogućeno da studiraju o trošku države.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da će Senat BU o dodatnim ispitinim rokovima odlučiti danas i dodao da je dogovor da nakon sednice bude urađena radna verzija modela nastave od 1. oktobra.

-Ministarstvo podržava svako dobro rešenje, koje vodi ka boljem modelu, muka nam je zajednička, rekao je ministar pred početak sednice Senata i dodao da smatra da će se razgovori sa studentima o dodatnim ispitinim rokovima ozvaničiti.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da će se nastava u školama organizovati drugačije samo ako se u istoj grupi pojave dva pozitivna deteta.

-Lekarski deo Kriznog štaba u prvom momentu je naveo da nema posebne procedure, da dete odlazi kući, pre svega sobu za izolaciju, rekao je Šarčević upitan kakva je procedura u školama ako dete pokaže simptome respiratornih infekcija.

Nastava na fakultetima po kombinovanom modelu 

Predstojeću školsku godinu Univerzitet u Beogradu radiće po kombinovanom modelu nastave, koji će se prilagođavati specifičnostima svakog fakulteta ali i epidemiološkoj situaciji, odlučeno je na danasnjoj sednici Senata. To znači da će teoretska nastava biti organizovana onlajn, a praktična nastava – uživo.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović rekla je da bi svi trebali da se potrude da školska godina krene na vreme, kao i da se vežbe ostvaruju u što boljim uslovima, jer se sa dolaskom hladnog vremena, kako kaže, može očekivati povećanje broja obolelih od kovida-19.

Ona je navela da uprave fakulteta moraju pratiti da li svi nastavnici i profesori drže onlajn nastavu, jer, kako je navela, onlajn nastava nije slanje “Power point” prezentacija i materijala za učenje.

Dekane je zanimalo kako da se ponašaju ukoliko se u grupi za vežbe pojavi zaraženi student i da li studenti iz te grupe idu u izolaciju.

Epidemiolog Mila Paunić iz Studentske poliklinike kaže da, ukoliko su se primenjivale epidemiološke mere- nošenje maski, distanca od dva metra, higijena, onda samo zaraženi student idu u izolaciju, dok ostali mogu da nastave sa radom.

Profesorka Tatjana Pekmezović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu pojasnila je da je drugačija situacija ukoliko se u grupi pojavi dvoje zaraženih studenata.

-Dvoje zaraženih studenata znači da je došlo do lokalne transmisije i moraju svi pod nadzor i u izolaciju, pojasnila je ona.

(Telegraf.rs)