Naučnici otkrili: Ne raste samo temperatura na Zemlji, ceo svemir je sve topliji, a evo i zašto

Ovi podaci otkrili su naučnicima kako mogu da prate formiranje strukture kosmosa tako što proveravaju temperaturu svemira.

Studija objavljena u časopisu Astrophysical Journal otkrila je da se za 10 puta povećala srednja temperatura gasova u svemiru i da je dostigla oko dva miliona stepena Celzijusovih.

Nova merenja potvrđuju nalaze Džima Piblsa, dobitnika Nobelove nagrade za fiziku 2019. godine.

– Kako svemir evoluira, gravitacija uvlači tamnu materiju i gasove iz svemira u galaksije i skupove galaksija – objašnjava Ji-Kuan Čijang sa državnog Univerziteta u Ohaju.

– To privlačenje je toliko snažno da sve više zagreva gasove – dodao je on.

Ovi podaci otkrili su naučnicima kako mogu da prate formiranje strukture kosmosa tako što proveravaju temperaturu svemira.

Istraživači su koristili novu metodu koja im je omogućila da procene temperaturu gasova dalje od Zemlje, što znači dalje u prošlost, čak i pre 10 milijardi godina, i uporede ga sa gasovima bližim Zemlji i sadašnjem vremenu.

Naučnici su potvrdili da se svemir sa vremenom zagreva zbog gravitacionog kolapsa strukture vasione, a pretpostavlja se da će zagrevanje nastaviti.

Kako bi razumeli kako se temperatura svemira vremenom menjala, istraživači su koristili podatke o svetlosti u svemiru prikupljene u dve misije, “Planck” i “Sloan Digital Survey”. “Planck” je misija Evropske svemirske agencije koja deluje uz saradnju sa NASA-om, dok “Sloan” prikuplja detaljne slike i spektre svjtlosti iz svemira.

Kombinovali su dve misije i procenjivali udaljenost vrućih gasova merenjem crvenog pomaka, pojma koji astrofizičari koriste za procenu svemirske starosti u kojoj se posmatraju udaljeni objekti.

Crveni pomak ime je dobio po načinu na koji se produžuju talasne dužine svetlosti. Što je nešto dalje u svemiru, to je njegova talasna dužina veća, prenosi “Tportal”. Koncept crvenog pomaka funkcioniše, jer je svetlost koju vidimo od objekata udaljenijih od Zemlje starija od svetlosti koju vidimo od onih koji su bliže nama.

Svetlost udaljenih predmeta putovala je dužim putem da bi došla do nas. Ta činjenica, zajedno s metodom za procenu temperature svetlosti, omogućila je istraživačima da izmere srednju temperaturu gasova u ranom svemiru i onih udaljenijih od nas, kao i srednje vrednosti kada se uporede sa srednjom temperaturom gasova bliže Zemlji i današnjih gasova.

Istraživači su otkrili da ti gasovi u svemiru dosežu temperature od oko dva miliona stepeni Celzijusa oko objekata koji se nalaze bliže Zemlji. To je 10-ak puta više od temperature gasova oko udaljenijih predmeta i onih koji se nalaze dalje u prošlosti.

Svemir se zagreva zbog prirodnog procesa stvaranja galaksija i strukture. Nije povezano sa povećanjem toplote na Zemlji.

– Ovi se fenomeni događaju na vrlo različitim udaljenostima i uopšte nisu povezani – zaključuje Čeng.

Preuzeto: telegraf.rs