Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Naučnici upozoravaju: Buka može da izazove srčani udar

Buka

Iako to možda nikada ne biste pomislili, naučnici upozoravaju da između dve naizgled nepovezane stvari zapravo postoji snažna veza.

Naime, dugotrajna izloženost saobraćajnoj buci je povezana sa povišenim rizikom od nastanka srčanih oboljenja, a novije istraživanje je pružilo dodatne detalje o ovoj neobičnoj vezi.

Proučavali skoro 500 odraslih ljudi

Na sajtu platforme “Health” uglednog Univerziteta “Harvard”, piše da su istraživači proučavali skoro 500 odraslih ljudi tokom pet godina. Za to vreme su prikupljali podatke o saobraćaju i buci aviona u blizini adresa svih učesnika istraživanja.

Nakon uzimanja u obzir i drugih faktora koji doprinose riziku za razvoj kardiovaskularnih oboljenja, poput zagađenja vazduha, otkriveno je da svako povećanje prosečnog 24-satnog nivoa buke iznad 5 decibela povećava rizik za srčani ili moždani udar i slične problema vezanih za srce za čak 34 posto.

Koristeći specijalizovanu tehniku snimanja mozga, naučnici su pokazali da je viši nivo izloženosti buci povezan sa većom aktivnošću u amigdali, oblasti mozga koja je uključena u procesuiranje stresa, anksioznosti i straha.

Prekomerna buka je povezana i sa većim zapaljenjem u arterijama, što je poznati okidač za kardiovaskularne tegobe. Ova saznanja su objavljena 2019. godine u medicinskom magazinu ”European Heart Journal”.

Tagovi:
Pročitajte još: