fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Naučno objašnjenje: Zašto otvaranje prozora tokom vrućina može biti greška

Prozor

Najuobičajeniji metod za hlađenje kuće je pomoću klima uređaja. Međutim, ako nemamo takav uređaj ili želimo smanjiti potrošnju energije, postavlja se pitanje da li treba držati prozore otvorenim. Naučnik tvrdi da bi trebalo otvoriti prozore kad temperatura unutra postane viša od spoljašnje.

Ako napolju vlada velika vrućina, preporučuje se otvaranje prozora nakon zalaska sunca, kada se spoljna temperatura umiri. Ovim činom ne samo da ćete pomoći da se kuća rashladi već ćete i omogućiti bolju cirkulaciju vazduha, što može doprineti prijatnijem ambijentu.

Takođe, ako koristite klima uređaj za hlađenje unutrašnjeg prostora, preporučljivo je zatvoriti prozore radi efikasnosti uređaja. Klima uređaj će lakše održavati željenu temperaturu kad se topli vazduh iz spoljnog okruženja ne uvlači neprestano.

Uz to, važno je napomenuti da pravilno postavljanje zavesa i roletni takođe može igra ulogu u održavanju prijatne temperature u kući. Držeći ih zatvorenim tokom najtoplijeg dela dana, možete sprečiti direktno sunčevo zračenje da ulazi, čime se smanjuje zagrevanje unutrašnjosti.

Tagovi:
Pročitajte još: