fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Ne čekajte prvi sneg: Šta sve treba da proverite na kući pre nego što stigne zima

Bašta

Jesen je u punoj snazi, ali zima će stići dok kažete “keks”. Počinje period slava i praznika, tako da ćete se više družiti s rodbinom i prijateljima nego inače. Ukoliko ne želite da budete prinuđeni da date gomilu para za skupe popravke, uz malo pripreme možete spremiti kuću pre prvog snega.

Zbrinite biljke na otvorenom

Pred zimu proverite da li vaše biljke u saksijama mogu da prežive hladne dane napolju. Ako ne mogu, razmislite o tome da ih unesete unutra (samo prvo proverite da li na njima ima štetočina da slučajno ne zarazite svoje sobne biljke). Ako imate saksije od terakote ili keramike, takođe ih ubacite unutra , jer širenje i skupljanje usled promena temperature može izazvati njihovo pucanje na hladnoći.

Zakažite obrezivanje stabala

Iako možda mislite da je obrezivanje drveća u estetske svrhe – postoje daleko važniji razlozi da se vaše drveće obrezuje. Ako grane padnu tokom snežne oluje, grmljavine ili čak tokom jakog vetra, to bi moglo da ošteti vaš dom. Ili još gore, grana koja pada mogla bi pasti na osobu ili vozilo. Nemojte čekati da se nešto loše desi da biste se pozabavili ovim važnim zadatkom.

Napravite plan za uklanjanje snega

Nabavite sve što vam je potrebno da sami uklonite sneg a to podrazumeva lopatu i so za posipanje. Ventilator za lišće je takođe odlična opcijaza lagani praškasti sneg. Ako imate motorni čistač snega, uverite se da ima sve što mu je potrebno za funkcionisanje, kao što je gas ili ulje.

Proverite svoj krov

Obavezno pregledate svoj krov kako biste bili sigurni da nema problema sa crepom. Ukoliko niste to nikad radili, angažujte profesionalca. Ukoliko se pokaž da se neki crep pomerio ili da im oštećenja na krovu, imaćete vremena da sanirate problem pre nego što stigne sneg.

Pregledajte dihtunge na prozorima i vratima

Promaja na prozorima i vratima može povećati vaš račun za struju i generalno učiniti vaš dom manje toplim. Dakle, pregledajte sada i izvršite sve popravke ako je potrebno. Takođe, uverite se da su električne utičnice na spoljašnjim zidovima izolovane. Verovali ili ne i kroz njih ulazi hladan vazduh koji smanjuje temperturu u kući.

Uverite se da svi vaši izvori toplote rade

Ako nemate centralno grejanje, napravite probu kojom ćete se uveriti da svi vaši izvori toplote rade. Ako uradite to početkom novembra imaćete dovoljno vremena da rešite sve potencijalne probleme.

Tagovi:
Pročitajte još: