Nedeljni pregled aktivnosti somborskih komunalnih preduzeća

Sedmicu iza nas, Javno komunalno preduzeće „Zelenilo“ nastavilo je sa aktivnostima postavljanja novih dečijih igrališta, te su radnici Odeljenja za mehanizaciju i održavanje, igrališta postavili u salaškim naseljima Lenija i Gradina, dok je na Čonopljanskom putu iz pravca Sombora vršena dopuna novih sprava na već postojećem igralištu. Takođe, radnici pomenute Radne jedinice izvršili su betoniranje i postavljanje konstrukcije koša na novom igralištu na Prvomajskom bulevaru u Somboru. Radnice zadužene za „Održavanje parkovskog i javnog zelenila“, vršile su plevljenje cvetnih leja na trgu cara Lazara, a radile su i na poslovima svakodnevnog uređenja parkova. Kosidba javnih zelenih površina odvijala se planiranom dinamikom, kao i orezivanje drvoreda prema nalozima od strane Odeljenja za komunalne delatnosti grada Sombora. Zaposleni na poslovima „Održavanje javne rasvete“, po prijavama kvarova od strane građana svakodnevno su na više gradskih i seoskih lokacija vršili zamenu dotrajalih sijalica.
Ekipe sektora “Održavanje toplovodne mreže“ JKP „Energana“ Sombor, nakon prestanka isporuke toplotne energije vrše remont, nadzor i kontrolu na svim deonicama toplovoda, a pre svega na deonicama kod kojih su uočene nepravilnosti u toku grejne sezone. Radnici „Energane“ pristupili su zameni vrelovoda i sekundarnog toplovoda na javnoj površini između zgrada na adresi Staparski put 11 i Staparski put 13 u Somboru. Prethodnih sezona na ovoj trasi koja je stara oko 40 godina dešavale su se havarije zbog dotrajalosti. Završetak kompletnih mašinskih radova predviđen je do 03.07.2020. godine, nakon čega slede građevinski radovi i vraćanje javne površine u prvobitno stanje.
Radnici sektora „Izgradnja sa građevinskom operativom“ Javnog komunalnog preduzeća „Vodokanal“ Sombor, tokom nedelje vršili su radove na rekonstrukciji postojećeg vodovoda u Žarkovcu, zatim na izgradnji kanalizacije otpadnih voda u ulici Majora Gavrilovića, kao i produbljivanju atmosferskih otvorenih kanala i Čonoplji, dok se pored svakodnevnih aktivnosti na održavanju vodovoda u gradu i naseljenim mestima, ove nedelje izvršila i planska zamena hidranta u industrijskoj zoni.
Radovi na asfaltiranju kolovoza u ulici Venac vojvode Živojina Mišića u Somboru, koje vrši kompanija „Vojput“ d.o.o. iz Subotice, dok stručno tehnički nadzor nad predmetnim radovima vrše stručne službe JKP „Prostor“ Sombor, podrazumevali su da se na deonicu dugu 400 metara, nanosi se oko 400 tona asfaltne mase. Pre samog asfaltiranja izvedeni su radovi na rekonstrukciji atmosferske kanalizacije i podizanju poklopaca iste. Završetkom ovih radova zaokružena je jedna celina, kojom su povezane sve tri raskrsnice sa kružnim tokom saobraćaja. Takođe, prema nalogu Upravljača puta JKP „Prostor“ Sombor, a na osnovu Elaborata saobraćaja i saobraćajne signalizacije, u toku su pripremni radovi na postavljanju horizontalnih prepreka za usporavanje saobraćaja-ležećih policajaca, u ulici Solunskih dobrovoljaca, u naseljenom mestu Aleksa Šantić, a čije radove izvodi kompanija „Vojput“ doo iz Subotice. Ekipe trimeraša “Prostora”, nastavile su sa redovnim aktivnostima uređenja naseljenih mesta.