fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Nedeljni ručak

Recept - nedelja

POTAŽ OD POVRĆA

Sastojci:

• 1 mali crveni luk ili praziluk
• 1 veći komad celera
• 1 veći krompir
• 2 šargarepe
• Šaka iseckane bundeve
• ½ tikvice
• 1 l vode
• 100 ml neutralne pavlake
• kašičica karija
• kašičica senfa
• so
• biber

Priprema:

Povrće isecite na krupnije komade (da ne gubite vreme, jer ćete ih svakako pasiriati), nalijte vodom, a zatim dodajte so, biber i kari. Sve to kuvajte 20-ak minuta na tihoj vatri. Ispasirajte povrće, dodajte neutralnu pavlaku i ostavite poklopljenu šerpu još koji minut.

Potaž služite topao, možete ga začiniti sa peršunom i parmezanom.

PILETINA NA PERSIJSKI NAČIN I PIRINAČ SA SUVIM VIŠNJAMA

Sastojci:

• 60 ml maslinovog ulja
• 1 crni luk, isečen na sitne kockice
• 1 kašika soka od limuna
• 1/2 kašičice mlevenog kumina
• 1/2 kašičice šafrana
• 1 kg pilećih bataka i karabataka, sa kožicom
• so i biber
• 250 g basmati pirinča
• 150 g putera
• 100 g suvih višanja
• 1 kašika šećera
• 30 g blanširanih, oljuštenih badema, isečenih na listiće

Priprema:

U većoj činiji pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, kumin i jednu kesicu šafrana. Dodajte piletinu, posolite, pobiberite i dobro je uvaljajte u marinadu. Ostavite da odstoji oko sat vremena na sobnoj temperaturi.

Ocedite piletinu iz marinade i skinite luk. Poređajte piletinu u posudu za pečenje, dodajte 60 ml vode, pokrijte folijom i pecite 20 minuta na 190°C. Nakon toga, skinite foliju i pecite još 25 minuta.

Dok se peče piletina, napunite veću šerpu sa dosta vode, posolite i stavite da provri. Dodajte pirinač i kuvajte oko 10 minuta. Odmah procedite. U činijici pomešajte drugu kesicu šafrana sa jednom kašikom vode i to umešajte u pirinač.

Puter istopite zajedno sa šećerom i višnjama. Nemojte brinuti da će jelo biti slatko, jer je šećer tu da ublaži kiselinu višanja i odlično će se uklopiti. Posudu za pečenje namažite puterom i u nju stavite trećinu pirinča. Preko sipajte polovinu putera i višanja, a potom i polovinu badema. Preko opet stavite trećinu pirinča, preostali puter, višnje i badem, te završite poslednjim slojem pirinča. Ako vam je eventualno ostalo još putera, prelijte preko gornjeg sloja. Količina putera u receptu je prilično velika, ali pirinač će ga tokom pečenja popiti i jelo uopšte neće biti mnogo masno, a ukus će vas prijatno iznenaditi. Posudu pokrijte folijom i ubacite u rernu zajedno sa piletinom. Pirinač je potrebno peći 20-ak minuta.

Kada su i piletina i pirinač gotovi, izvadite ih iz rerne, a rernu dobro zagrejte. Potrebno vam je pečenje na najvećoj temperaturi sa uključenim samo gornjim grejačem. Stavite piletinu na najviši nivo u rerni, ali je okrenite tako da je kožica dole i pecite tako 2 minuta. Onda izvadite iz rerne i okrenite piletinu tako da je kožica gore, pa pecite još 3 minuta. Vreme pečenja je okvirno, gledajte da porumeni onoliko koliko vama odgovara.

BRZI TROBOJNI KOLAČ SA MALINAMA

Sastojci:

• 20 komada petit keksa
• 600 g malina
• 300 ml vode
• 150 g griza
• 12 kašika šećera
• 600 ml mleka
• 2 kesice pudinga od vanile
• 200g margarina
• 150g šećera u prahu
• 400ml slatke pavlake

Priprema:

U đuveč tepsiju, dimenzija 30 x 20, poslagati petit keks. Nije potrebno umakati ga u mleko.

Izgnječiti ili izblendirati maline.

Staviti vodu da provri. Pomešati griz i sedam kašika šećera, pa kad voda provri zakuvati, brzo mešati, pa dodati izgnječene maline. Prokuvati još minut – dva i skloniti sa vatre. Odmah preliti preko keksa i ostaviti da se hladi. Pomešati puding, pet kašika šećera i malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri. Kad provri, mleko zakuvati i mešati dok se puding ne zgusne. Skloniti sa vatre, pa i njega ostaviti da se hladi.

Ulupati penasto margarin sobne temperature sa šećerom u prahu, pa dodati ohlađen puding i umutiti. Ulupati slatku pavlaku, pa pola dodati u kremu od pudinga.

Krem od pudinga premazati preko dela sa grizom i voćem.

Ostatak slatke pavlake premazati preko celog kolača. Nakon nekoliko sati, ohlađen kolač možete poslužiti.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: