fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Nedeljni ručak

Nedelja - recept

Jesenja supa od paradajza i povrća

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 srednji luk, narezan
  • 1 celer, narezan
  • 2 čena belog luka, narezana
  • 1-2 srednja krompira, oljuštena i narezana
  • 1 tikvica, narezana na kockice
  • 1 crvena paprika, narezana na male komadiće
  • 1 l pilećeg ili bujona od povrća
  • čeri paradajz narezan na male komadiće
  • sos od paradajza po potrebi
  • 1 šoljica sitne testenine po želji
  • ½ šoljice smrznutog graška
  • parmezan

Priprema:

Zagrejte ulje u velikoj šerpi na srednje visokoj temperaturi. Dodajte luk, beli luk i celer. Kuvajte i mešajte 3 do 5 minuta ili dok namirnice ne omekšaju. Dodajte tikvice i papriku. Kuvajte i povremeno mešajte 4 do 5 minuta. Dodajte bujon, krompir, naseckani paradajz, sos od paradajza i 2 šoljice hladne vode. Poklopite i nastavite da kuvate na smanjenoj temperaturi. Ostavite tako 10-ak minuta, sve dok povrće ne omekša. Dodajte testeninu i grašak i kuvajte još 10-ak minuta, dok testenina ne bude gotova. Poslužite uz narendani parmezan.

Italijanska piletina sa šunkom, bosiljkom i pasuljem

Sastojci:

  • 8 očišćenih pilećih batka, bez kože
  • 8 parčadi pršute ili druge suve šunke
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • 2 glavice belog luka
  • 800g paradajza
  • 175ml suvog belog vina
  • 400g pasulja u konzervi, ispranog i oceđenog
  • svež bosiljak

Priprema:

Začinite pileće batake solju i biberom. Posložite 8 grančica bosiljka preko mesa. Obmotajte svaki batak parčetom šunke, sa krajevima uvučenim unutra. Zagrejte rernu na 140 do 160⁰C. Zagrejte veliku tepsiju premazanu uljem, ubacite piletinu i pecite oko 5 minuta, tj. dok šunka ne postane hrskava, a piletina ne poprimi zlatnu boju. Okrenite meso i ponovite.

U međuvremenu, isecite glavice luka po sredini i prepolovite paradajz ako je manji, a ako je veći na četvrtine. Dodajte preostali svež bosiljak. Kada pileći bataci porumene, ubacite paradajz, bosiljak i vino. Začinite, prekrijte folijom i ostavite da se lagano kuva u rerni oko 40 minuta.

Izvadite tepsiju iz rerne i pojačajte temperaturu na oko 200-220⁰C. Skinite foliju i dodajte pasulj paradajz soku. Vratite tepsiju u rernu i ostavite 30 minuta bez folije, dok paradajz, piletina i luk ne budu reš pečeni po ivicama, a meso ne bude vrlo mekano.

Lagani desert od prhkog testa i fila od jogurta i voća

Sastojci:

Za testo:

  • 550 g brašna
  • 200 g putera
  • 2 jajeta
  • 100 g kisele pavlake
  • 100 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 1 kesica vanil šećera
  • malo limunove kore

Za fil:

  • 1 l jogurta
  • 60 g skroba
  • 5 belanaca
  • 240 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 5 žumanaca
  • 20 g vanil šećera
  • 80 g griza
  • 600 g bobičastog voća

Priprema:

U brašno dodajte puter sobne temperature i sjedinite rukama. Zatim dodajte i ostale sastojke i umesite testo. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Podelite testo i veći deo pospite brašnom, pa razvucite oklagijom. Stavite u tepsiju dimenzija 24×32 cm, obloženu pek papirom. Lepo rukama pritisnite da dođe do ivica i izbockajte viljuškom.

Umutite belanca, pa dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šne. Jogurt pomešajte sa žumancima, ekstraktom vanile, vanil šećerom i prstohvatom soli, pa umutite. Dodajte griz i skrob i nastavite da mutite.

Pomešajte obe smese i sipajte preko, lepo poravnajte, pa poređajte voće.

Preko izmrvite preostalo testo i pecite na 170°C, oko 40 minuta.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: