fbpx
20°C
Clear sky

Nedeljni ručak

Nedeljni ručak - recept

Krem supa sa peršunom

Sastojci:

  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika putera
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 400 ml mleka
  • 400 ml vode
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 veza peršunovog lista ( 2 kašike suvog peršuna )
  • suvi začin, so i biber

Priprema:

U šerpu staviti puter i ulje i kada se otopi i zagreje dodati sitno iseckan crni luk da se malo proprži. Kada postane staklast i skoro upržen dodati brašno i mešati dok brašno ne postane svetlo žuto, pazite da ne zagori. Zatim naliti mleko u mlazu i mešati, pa vodu, sve uz mešanje. Dodati zatim peršun, kašiku suvog začina i malo bibera ( po ukusu ) Ostaviti da vri 2 – 3 minute pa skloniti sa vatre, probati i ako je potrebno dodati soli i bibera po ukusu.

Poslužiti toplo.

Dinstano meso sa povrćem

Sastojci:

  • svinjsko meso (500 grama)
  • 3 glavice crnog luka
  • 3 paradajza
  • 3 paprike
  • 3 šargarepe
  • 1 ljuta papričica (po želji)
  • 2 čena belog luka
  • so
  • suvi biljni začin
  • biber
  • crvena mlevena paprika
  • kašika brašna
  • ulje

Priprema: meso iseći na kockice, luk na listiće, papriku na manje komade, šargarepu i paradajz, prethodno oljušten, na kocke. Na zagrejanom ulju propržiti luk da postane staklast, smanjiti temperaturu i dodati crvenu mlevenu papriku. U luk dodati meso i kratko propržiti. Posuti biberom i suvim biljnim začinom, po želji dodati seckanu ljutu papričicu, naliti malo tople vode i poklopljeno dinstati. Meso promešati povremeno, a po potrebi dolivati po malo tople vode. Kada je omekšalo, dodati iseckano povrće i beli luk. Dinstati dok povrće ne omekša. Kada je jelo skoro gotovo, sipati brašno razmućeno u malo vode, promešati i ostaviti na vatri još nekoliko minuta. Dinstano meso sa povrćem poslužiti sa barenim pirinčem, testeninom ili pireom od krompira.

Kolač sa rumom i orasima

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 2 čaše šećera
  • čaša ulja
  • jogurt (2 čaše)
  • brašno (3 čaše)
  • mleveni orasi (1 čaša)
  • seckani orasi (1/2 čaše)
  • 1 čaša narendanih jabuka
  • 1 kesica praška za pecivo
  • rum
  • šećer u prahu

Priprema: u posudi za mešenje umutiti jaja sa šećerom, pa sipati ulje, jogurt, jabuke i malo ruma. Izmešati, a zatim dodati orahe i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Pripremljeno testo sipati u pleh prekriven papirom za pečenje i staviti u zagrejanu pećnicu. Kolač peći na temperaturi od 200 stepeni oko 40 minuta. Ohlađen kolač poprskati rumom, iseći na kocke i po želji posuti šećerom u prahu.

Napomena: za merenje sastojaka kolača koristiti čašu od jogurta.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: