NEGATIVNE EMOCIONALNE REAKCIJE: Znate li šta je MISOFONIJA?

Reč misofonija označava mržnju prema zvucima. Predstavlja stanje u kom osoba doživljava negativne emocionalne reakcije na specifične svakodnevne zvuke, kao što su žvakanje, disanje, gutanje, zvuk cipela tokom hodanja, kucanje po tastaturi računara, paljenje i gašenje hemijske olovke i sl. Istraživanja ovog stanja su još uvek u toku, te je obraćanje lekaru i upućivanje na dijagnostičke procedure po nalogu lekara, prvi korak ka rešenju problema.

Kako se oseća osoba koja pati od misofonije?

Osoba koja pati od mispohonie oseća bes, iritiranost, stres, povišenu anksioznost, nestrpljivost. Ujedno, ima doživljaj da je zarobljena. Kako ovo stanje počinje obično u detinjstvu ili adolescenciji, značajno utiče na kvalitet života. Intenzivne negativne emocionalne reakcije ponekad mogu biti vezane za određenu osobu koja proizvodi zvuk koji trigeruje emocije. Osim opsanih emocionalnih reakcija, ponekad se javlja potreba da se osoba koja proizvodi zvuk fizički zaustavi. Pošto je reč o zvucima koji su prisutni u svakodnevnom životu i osoba ne može predvideti gde će se pojaviti, često je povišena anksioznost stalni pratilac osobe sa mispohoniom. Preterana fokusiranost na to gde će čuti zvuk, može dovesti do planskog izbegavanja određenih situacija i osoba, što samo pogoršava već postojeću anksioznost. Izbegavajuća ponašanja mogu uključiti i nošenje slušalica na ušima, čime se problem ne rešava.

Devojka pod stresom

Foto: Profimedia

Kako se leči misofonija?

Kako je reč o stanju koje se još uvek istražuje, neke od psihoterapijskih tehnika koje mogu pomoći osobi da smanji nivo anksioznosti i stresa, bazirane su na razvoju tolerancije na stres, prihvatanju, relaksaciji, treningu pažnje, pozitivnoj imaginaciji, izlaganju zvucima i učenju kako reagovati kada trigeruju negativne emocije. Takođe, nekim osobama je korisno da rade na razvoju empatije, razmišljajući šta je sve druga osoba, osim nekoga ko proizvodi iritirajući zvuk.  Svaka osoba ima svoje specifične trigere, ujedno i istorijat razvoja problema, tako da je i tretman prilagođen i u skladu sa potencijalnim drugim poteškoćama.

Preuzeto: srbijadanas.com