Neke zamke detoksikacije

Detoksikacija, pogotovo kad se sprovodi uz suplemente, pilule i tinkture, može da izazove prilično burne simptome – vrtoglavice, proliv, groznicu, povraćanje. Da li su to “znaci isceljenja” ili neželjene pojave koje se mogu izbeći?

Neke ljude detoksikacija može da učini stvarno bolesnim. Ipak, proizvođači suplemenata obično rutinski objašnjavaju sve neugodne simtpome kao “krizu isceljenja”. Da li je tako, ili tu ima nešto drugo? Evo kako se detoksikacija odvija. Jetra filtrira krv, izdvajajući iz nje otrove, amonijak, lekove i druge hemikalije, teške metale. Šta se potom dešava sa njima? Jetre te otrove meša sa žuči, koja se potom izliva u tanko crevo. Normalno, ti otrovi bi zatim trebalo da se izbace iz tela putem stolice. To se i dešava, ako se hranite raznovrsnom, visokovrednom hranom (sveže voće i povrće, integralne žitarice). Biljna vlakna koje sadrži dobra hrana “hvataju” te otrove i vezuju ih, i na kraju izbacuju iz tela putem stolice. Ali, ako ne jedete nikakva vlakna – na primer, postite na sokovima, ili obavljate detoksikaciju putem sokova – onda imate sledeći problem: ne unosite vlakna koja će vezati toksine koje vaša jetra odlaže u tanko crevo! Zato se ti toksini ponovo apsorbuju kroz zidove creva u krv. Ta ponovna resorpcija otrova dovodi do akutne toksikacije, u kojoj se, u suštini, ponovo trujete istim onim toksinima koje je jetra upravo izdvojila iz vaše krvi. I upravo su simptomi te ponovne toksikacije otrovima, koji bi trebalo da se izbace iz tela, vrtoglavica, glavobolja, mučnina, povraćanje i sl. Dakle, to nisu “znaci isceljenja”. Kada uzimate pilule, tinkture, kapi i sl. koje zaista imaju sposobnost da eliminišu otrove iz organa, tkiva i ćelija, a ne unosite odgovarajuću količinu biljnih vlakana, time naprosto ponovo trujete sebe. 
U svakodnevnoj ishrani, sokovi mogu da budu veoma lekoviti. Ali, pošto sokovi uopšte ne sadrži biljna vlakna, nikad ne treba postiti na sokovima istovremeno sa agresivnim suplementima koji povećavaju koncentraciju toksina u crevnom traktu.
Ukratko rečeno, ako postite na sokovima, ne uzimajte istovremeno sredstva za detoksikaciju.
A ako uzimate sredstva za detoksikaciju, jedite integralne namirnice sa obiljem biljnih vlakana (sveže voće, povrće, integralne žitarice).

Manite se suplemenata 
Nedavno je Američko udruženje nutricionista objavilo članak u uglednom medicinskom časopisu pod nazivom “Ne traćite novac na suplemente” u kojem kaže da je najbolji izvor hranljivih materija – uravnotežena ishrana celovitom hranom. Skoro je sigurno da se isto može reći i za suplemente za detoksikaciju. Ako se ispravno hranite – celovitom hranom bogatom svežim voćem i povrćem – na prirodan i bezbolan način eliminisaćete toksine iz vašeg organizma. Sa druge strane, ishrana prerađenom hranom i kontaminiranim suplementima samo će povećati količinu toksina u vašem organizmu.  
Drugim rečima, svaka zdrava namirnica može da postane sredstvo za pročišćenje i detoksikaciju. Nema potrebe prolaziti tegobne procedure pročišćenja, pod uslovom da pijete dovoljno čiste vode, svakodnevno koristite sveže voće i povrće i integralne žitarice. Istina je da svaka čaša čiste vode koju popijete jeste “eliksir za detoksikaciju”. Svaka stabljika celera koju pojedete je sredstvo za detoksikaciju. Svaka čaša ceđenog soka od pomorandže je napitak za detoksikaciju. Svaka alga koju pojedete je superhrana za detoksikaciju. Svaki kilometar koji pretrčite je i te kako dobro sredstvo za detoksikaciju (toksini se izbacuju znojem)… Jer naše telo je već programirano da se detoksikuje automatski, samo ako mu pružimo pravu priliku za to. 

 

Preuzeto: Zdravahrana.com